Dansperformance van Mooni van Tichel wint De Troffel van Festival Cement

De programmering van Festival Cement in ’s-Hertogenbosch mag dan te lijden hebben onder de coronacrisis, de toekenning van De Troffel gaat gewoon door. Een jury heeft uit een voordracht van acht genomineerden Mooni van Tichel aangewezen als de winnaar van 2021.

De Troffel gaat niet naar producties die al geweest zijn, maar is bedoeld voor een concept voor een voorstelling, performance of tekst van een beginnend maker. De bedoeling is om de ideeënontwikkeling te stimuleren. Er werden in totaal vierentachtig concepten ingestuurd en daarvan mochten acht bedenkers hun plannen ten overstaan van een jury uiteenzetten. Mooni van Tichel ging met haar concept Lacking Reasonmet de eer strijken.

Uit het juryrapport: ‘De jury is erg onder de indruk van het diep gelaagde feministische concept van Mooni van Tichel, Lacking Reason. Van Tichel laat zien dat ze een vernieuwend intellectueel concept weet te vertalen naar een krachtige theatrale wereld. Met haar pitch heeft ze het vertrouwen gegeven dat ze een intense, grensoverschrijdende en bruut poëtische, apocalyptische dansperformance/sci-fi concert gaat brengen.’ De jury bestond dit jaar uit Sabine Pater (Oerol Festival Terschelling), Liet Lenshoek (Likeminds Amsterdam) en Ioana Tudor (De Generator Leiden).

Aan De Troffel is een geldbedrag verbonden van 7.500 euro waarmee jonge theatermakers financiële ondersteuning krijgen om hun winnende projectplan verder uit te werken. Ook ontvangt de winnaar de uitnodiging om de voortgang of realisatie van zijn of haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2022.

De overige genomineerden waren De Saturners, Daphne Karstens, Lars Brinkman, Sofie Kramer, Maxime Dreesen, Nora Ramakers en Charles Pas. Eerdere winnaars zijn: Courtney May Robertson, Leonore Spee & Sascha Bornkamp, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT, Charlotte Bouckaert, Alexia Leysen, en LIPS&KNOBEL. (en)

Foto: Mooni van Tichel. Foto > Kim van der Weerden.

Lees ook op Brabant Cultureel:
Opnieuw alternatieve opzet festivals Cement en Boulevard vanwege corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *