Van Gogh krijgt een eigen expositieruimte in Het Noordbrabants Museum

Het was al eerder aangekondigd: Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch werkte aan een expositieruimte die geheel gewijd zou zijn aan de Brabantse periode van Vincent van Gogh. Op 26 maart 2021 is het zover dat die ruimte in gebruik kan worden genomen. Het publiek moet echter nog even geduld hebben, want pas na versoepeling van de coronamaatregelen kunnen bezoekers de presentatie komen bewonderen.

Vincent van Gogh (Zundert 1853 – Auvers-sur-Oise 1890) heeft de laatste jaren een steeds prominentere plaats gekregen in Het Noordbrabants Museum. In het landschap en onder de bevolking van zijn geboortestreek vond hij zijn inspiratie en koos hij de thematiek waaraan hij zijn hele kunstenaarsleven trouw bleef. Reden om hieraan een afzonderlijke expositieruimte te wijden. In de nieuwe zaal is de permanente, omvangrijke presentatie Van Gogh in Brabant te zien. Schilderijen, brieven, foto’s, animaties en andere objecten vertellen over Van Goghs beginnend kunstenaarschap en over de verbondenheid met zijn geliefde Brabant.

In de nieuwe expositieruimte wordt het leven en werk van Vincent Van Gogh in de context geplaatst van het Brabant van de 19e en 20e eeuw. Foto’s > Jan-Kees Steenman

Het Noordbrabants Museum is de enige plek in Noord-Brabant waar originele werken van Van Gogh te zien zijn. Na de eerste aankoop in 1984 van de Spittende Boerin (1885) en een geleidelijk toegenomen aantal bruiklenen van collega-musea en particulieren, heeft het museum de afgelopen vier jaar de collectie nog eens aanzienlijk weten te versterken.

Speciaal voor deze presentatie schreef International Booker Prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld een gedicht over Van Gogh. Door het lezen van zijn brieven en het bestuderen van zijn werk ontstond een poëtisch drieluik dat de gedachtegang en gevoelens van Van Gogh pakkend verwoordt. Rijneveld sprak dit gedicht zelf in bij de eveneens als drieluik gemaakte film van Roel van Tour, te zien op grote schermen bij de entree van de zaal. De krachtige beelden van de onaangetaste plekken die Brabant nog kent en de rake woorden in het gedicht brengen de bezoeker onmiddellijk naar het Brabantse boerenleven van toen, en daarmee naar de wereld van Vincent van Gogh. (en)

Digitale rondleiding
Het museum is vanwege corona voorlopig nog gesloten maar vanaf 26 maart 2021 kan de kunstliefhebber wel al digitaal kennismaken met de nieuwe presentatie. De inmiddels vaste presentator van de online museumtour, de Vlaamse acteur en regisseur Lucas De Man, voert de bezoekers mee door de nieuwe presentatie. Met de nodige humor en onuitputtelijke nieuwsgierigheid vraagt hij conservator Helewise Berger alles over het leven van Van Gogh. De tour is gratis te bekijken via www.hnbm.nl/tour.

Overzicht van alle schilderijen van Van Gogh in de collectie van Het Noordbrabants Museum

Reacties (2)

  1. Wijnand Raaijmakers schreef:

    Mooie presentatie van Van Gogh. Sowieso een prachtig museum.
    Is de tekst van het drieluik-gedicht van Marieke Lucas Rijneveld verkrijgbaar?

  2. J.Beekman schreef:

    Inderdaad zeer inspirerend dat drieluik ! Ook ik heb de vraag of de tekst van Rijneveld beschikbaar is.J.Beekman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *