Oude Muziek verliest voorvechter met Ludy Vrijdag (1944 – 2021)

Donderdag 4 maart 2021 overleed in zijn woonplaats Nijmegen Ludovicus (Ludy) Vrijdag. Hij was zanger (tenor), dirigent, zangcoach en inspirator op vooral het gebied van de Oude Muziek en in 1987 was hij een van de oprichters en zangers van het eerste uur van Capella Pratensis. Van dat toonaangevende ensemble was hij ook geruime tijd zakelijk en artistiek leider. Tevens was hij lang als consulent vocale muziek verbonden aan Kunstbalie, de organisatie voor amateurkunsten in Noord-Brabant die later opging in bkkc (nu Kunstloc Brabant). 

Vrijdag werd op 6 augustus 1944 geboren in Eindhoven. Begin 2020 werd hij voor zijn verdiensten in de Oude Muziek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij leidde masterclasses en organiseerde projecten oude muziek in binnen- en buitenland en speelde een belangrijke rol binnen korenorganisaties. Met zijn liefde voor de Oude Muziek, gecombineerd met creativiteit en organisatievermogen stimuleerde hij tal van producties met zowel beroepsmusici als amateurs. Zo was hij onder meer actief binnen het Ariosto Ensemble (met Eindhoven als thuisbasis), de Schola Cantorum van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch en het Nijmeegse vocaal ensemble Pipalaere. (lt)   

Foto boven: Ludy Vrijdag tijdens een workshop in 2016 bij Kamerkoor Cabaletta in Venlo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *