Drie Brabantse dichters in de race voor de Herman de Coninckprijs 2021

De Eindhovense dichter Kreek Daey Ouwens, de in Tilburg geboren dichter K. Michel en de in ’s-Hertogenbosch geboren dichter Wout Waanders zijn alle drie genomineerd voor de Herman de Coninckpoëzieprijs 2021. De andere kandidaten die de jury heeft uitgekozen zijn Alfred Schaffer, Maud Vanhauwaert en Anne Vegter.

Op 21 maart 2021 (Wereld Poëziedag) wordt de winnaar van deze gerenommeerde Vlaamse dichtersprijs bekendgemaakt. In aanmerking voor de prijs komen dichtbundels die in 2020 zijn verschenen en het totaal aantal inzendingen bedroeg honderdvijftien, waarvan negenentwintig debuten.

De bundels van de zes dichters op de shortlist zijn Guillaume van Kreek Daey Ouwens (Wereldbibliotheek); & rol door van K. Michel (Atlas Contact); Wie was ik van Alfred Schaffer (De Bezige Bij); Het stad in mij van Maud Vanhauwaert (Das Mag) en Big Data van Anne Vegter (Querido). Het prijzengeld van de Herman de Coninckprijs bedraagt 7.500 euro. De jury bestaat uit Anne ter Beek, Kristien Bonneure, Elke Brems (juryvoorzitter), Kristien Hemmerechts en Marije Koens.

V.l.n.r. Wout Waanders, K. Michel (foto > Bianca Sistermans) en Kreek Daey Ouwens (foto > Koos Hageraats).

Grote Poëzieprijs

Kreek Daey Ouwens en K. Michels staan ook op de longlist voor De Grote Poëzieprijs 2021 (voorheen VSB poëzieprijs). Tot de zestien uitverkoren bundels voor die prijs behoort ook Vissenschild van Liesbeth Lagemaat (Wereldbibliotheek) uit Bergen op Zoom. Voor deze prijs waren er 107 inzendingen, waaronder enkele uitgegeven in eigen beheer. De winnaar ontvangt een bedrag van 25.000 euro.

De jury van De Grote Poëzieprijs 2021 bestaat uit Inez Boogaarts (directeur van Poetry International), Jeroen Dera (neerlandicus verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en poëzierecensent), Nisrine Mbarki (schrijver, dichter, literair vertaler en programmamaker), Thomas Möhlmann (dichter, programmamaker en schrijfdocent) en Frits Spits (neerlandicus en radiomaker, onder meer bekend van het radioprogramma De Taalstaat).

Eind maart maakt de jury de shortlist bekend met vijf namen die genomineerd worden voor De Grote Poezieprijs 2021. In juni is de uitreiking van de prijs aan de uiteindelijke winnaar. De overige dichters op de longlist zijn: Annelie David, Paul Demets, Mattijs Deraedt, Annemarie Estor, Maarten van der Graaff, Esther Jansma, Bernke Klein Zandvoort, Erwin Mortier, Roelof ten Napel, Alfred Schaffer, Maud Vanhauwaert, Anne Vegter en Nachoem M. Wijnberg. (en)

www.hermandeconinckprijs.eu
www.prijsdepoezie.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Kreek Daey Ouwens verstopt haar verdriet om Guillaume in wit
De poëtische wereld van Wout Waanders is een achtbaan in het universum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *