Drie Gouden Boeken ineens voor Paul van Loon

Gouden Platen kennen we, maar de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) kent sinds 2012 ook Gouden Boeken toe. Dat gebeurt voor kinderboeken wanneer een boek meer dan 75.000 keer over de toonbank is gegaan. Dat is veel. Nog uitzonderlijker is het wanneer een auteur drie Gouden Boeken ineens in ontvangst mag nemen. Dat dit een kinderboekenschrijver is, is nog opvallender. De in Drunen wondende Paul van Loon (Geleen 1955) is de gelukkige.


Op 24 februari zijn Dolfje WeerwolfjeSuperDolfje en Weerwolfnachtbaan van Paul van Loon bekroond met een Gouden Boek. In een online ‘bijeenkomst’ verraste CPNB-directeur Eveline Aendekerk de schrijver met een oorkonde. Het eerste boek van de Dolfje-serie verscheen in 1996 en van deze drie titels uit de serie zijn dus inmiddels meer dan 75.000 keer over de toonbank gegaan. Van Loon reageerde enthousiast: ‘Ouders en kinderen beleven al vijfentwintig jaar veel (voor)leesplezier aan de boeken. Dolfje maakt kinderen blij. Wat wil ik als schrijver nog meer!’

Weerwolfje Week

De overhandiging van de drie Gouden Boeken luidt de jaarlijkse Dolfje Weerwolfje Week in. Die vindt dit jaar plaats van 27 februari tot en met 7 maart en gedurende die week worden de boeken van Dolfje Weerwolfje in boekhandels, bibliotheken en op basisscholen extra onder de aandacht gebracht. Het witte weerwolfje heeft inmiddels miljoenen kinderen vermaakt en de boeken verschijnen in vertaling ook in onder meer België, Engeland, Italië, Duitsland, Zweden, Japan, Spanje, China, Korea en Turkije. Er werden een prijswinnende film, drie musicals en een app geproduceerd en er zijn verschillende taal- en rekenspelletjes en Dolfje heeft zijn eigen katern in tijdschrift OKKI. Sinds het begin illustreert de Vlaming Hugo van Look de boeken en samen met Paul van Loon gaf hij zo vorm aan deze verhaalfiguur. De boeken verschijnen bij uitgeverij Leopold.

Boektitels voor volwassenen worden met 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die een half miljoen keer over de toonbank gaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. (lt)

www.dolfjeweerwolfje.nl 
www.cpnb.nl

Paul van Loon.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *