Kunstenaar en ontwerper Bart Hess wint Designprijs 2021

De veelzijdige Eindhovense beeldend kunstenaar en designer Bart Hess (1984) heeft de Designprijs 2021 gewonnen, een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Bart Hess, bekend van de slijmjurk voor Lady Gaga en de theaterkostuums voor Dance Company van Nanine Linning, doet volgens de jury ‘de wereld versteld staan met zinnenprikkelend en revolutionair design’. Tactiliteit is voor hem belangrijk. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij onconventionele materialen zoals slijm en latex waardoor de grenzen tussen het menselijk lichaam, huid, materiaal en ontwerp vervagen.

Hess volgde zijn opleiding aan de Design Academy in Eindhoven en begeeft zich op het snijvlak van beeldende kunst, (mode)vormgeving, performance en film. Hij werd gevraagd door Lady Gaga en modeontwerpers als Iris van Herpen en Walter van Beirendonck, gevolgd door choreografe Nanine Linning en Nationale Opera & Ballet.

Kunstenaar en ontwerper Bart Hess.  Foto > Inga Powilleit Photography / Design Museum
Creatie van Bart Hess voor de Nationale Opera & Ballet

‘Met zijn grensverleggende ontwerpen representeert Bart Hess alles waar Brabant voor staat: innovatie, internationale focus, samenwerking en ambachtelijkheid’, aldus de jury. Afwisselend wordt de Designprijs uitgereikt aan een gearriveerde designer en een aankomend talent. In 2017 werd de prijs voor het eerst uitgereikt en wel aan Piet Hein Eek. In 2019 ging de prijs naar beginnend ontwerper Simone Post.

De officiële uitreiking vindt plaats op 19 juni 2021 in Design Museum Den Bosch. De prijs, waar ook een geldbedrag van tienduizend euro aan is verbonden, zal worden uitgereikt door de Commissaris van de Koning, Ina Adema. Dan start ook een presentatie van jonge Brabantse designers, samengesteld door Bart Hess. In genoemd museum was in 2017 zijn solo-expositie Future Bodies te zien en vorig jaar verleende hij zijn medewerking aan de groepsexpositie Bodydrift – Anatomies of the Future. (ivb)

Portret boven: Bart Hess in 2016 > foto Gemma Kessels

Lees ook in Brabant Cultureel:
Bart Hess ontwerpt kostuums voor ‘Silver’ van choreografe Nanine Linning
Expositie genomineerden en winnaar Designprijs in Design Museum Den Bosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *