Drie nieuwe Artist in Residencies in Noord-Brabant

Het Artist in Residence (AIR) platform Brabant heeft in een nieuwsbrief de komst aangekondigd van drie nieuwe deelnemers. Plekken waar kunstenaars voor een bepaalde periode kunnen wonen en werken en waar zij zich kunnen focussen op experiment, reflectie of verdieping. De instellingen die zich onlangs bij het platform hebben aangesloten, zijn United Cowboys in Eindhoven, het GlasLab in ’s-Hertogenbosch en De Missie (onderdeel van Park Zuiderhout) te Breda. Kunstenaars worden geplaatst na aanmelding en selectie of worden benaderd door de instelling zelf en uitgenodigd voor een werkperiode. In de toekomst wordt bij Ecodorp Boekel, dat nog in aanbouw is, ook een AIR gerealiseerd.

Ronald van der Meijs is de eerste beeldend kunstenaar die gebruik maakt van het nieuwe gastatelier De Missie in Breda. Foto > Susan Lambeck

United Cowboys richt zich op dans en performance. Momenteel is beeldend kunstenaar Wessel Verrijt (Eindhoven 1992) er aan de slag. GlasLab richt zich op experimenten in vlakglas. De Missie in Teteringen ging in december 2020 van start en huist in het bijna honderd jaar oude Missiehuis van wat ooit een grootseminarie was en richt zich op levensbeschouwelijk en spiritueel onderzoek in de hedendaagse samenleving. Ronald van der Meijs (Tilburg 1966) is als eerste beeldend kunstenaar te gast in AIR De Missie.

Samenwerking

Gastatelier Leo XIII te Tilburg heeft van de gemeente helaas geen subsidie meer gekregen. Wat dat betekent voor de toekomst van het atelier is onduidelijk. Vooralsnog gaat het programma tot aan de zomer gewoon door, zo staat te lezen op hun Facebookpagina.

Kunstenaar Wessel Verrijt werkt op het ogenblik als Artist in Residence bij United Cowboys. Foto > Wessel Verrijt

AIR platform Brabant is een samenwerkingsverband van de aanbieders van een Artist in Residence programma in Noord-Brabant. Het platform bestaat verder uit TAC Eindhoven, De Fabriek, Baltan Laboratories en Make Eindhoven (voorheen Beeldenstorm/Daglicht) allemaal in Eindhoven; Van Gogh AIR in Zundert; Witte Rook en Het Atlas Initiatief in Breda; Sundaymorning@ekwc in Oisterwijk; SEA Foundation en Park Tilburg in Tilburg; en AnnAtopia/De Boshut in Baarle-Nassau. Het platform gaat zich in de toekomst ook richten op samenwerking met andere sectoren en netwerken in binnen- en buitenland. (ivb)

AIR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *