LocHal in Tilburg genomineerd voor de Mies van der Rohe Award

Het houdt niet op met loftuitingen voor de LocHal. De inmiddels niet meer weg te denken nieuwe ‘huiskamer’ van Tilburg staat nu op de longlist van de Mies van der Rohe Award, de prestigieuze EU-prijs voor moderne Europese architectuur. In 2019 werd de LocHal al uitgeroepen tot beste nieuwe gebouw ter wereld. Ook won de transformatie van de voormalige Locomotiefhal onder meer de publieksprijs bij BNA Beste Gebouw van het jaar en de Dutch Design Award, categorie Habitat. Ook werd het gebouw genomineerd bij de verkiezing van beste bibliotheek ter wereld.

De voormalige Locomotiefhal in de Tilburgse Spoorzone is een monumentaal industrieel pand dat is getransformeerd tot een eigentijdse, iconische plek, een ‘huiskamer voor alle Tilburgers’. De LocHal huisvest onder meer de openbare bibliotheek. De renovatie en verbouw begon in 2017 onder leiding van Civic architects, in samenwerking met Braaksma & Roos en ARUP.

Op de lijst voor de Mies van der Rohe Award staan in totaal 449 werken die zijn gerealiseerd tussen oktober 2018 en oktober 2020. In september wordt de lijst aangevuld met projecten die zijn opgeleverd tussen november 2020 en april 2021. In totaal staan 21 projecten van Nederlandse architecten op de lijst. De shortlist wordt in januari 2022 bekendgemaakt, de uiteindelijke winnaar in april 2022. (cl)

Foto LocHal > Arjen Veldt Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *