Er is ook goed nieuws: Bijna 15 miljoen voor cultuureducatie in Brabant

In de lawine van berichten over bezuinigingen, gesloten theaters, concertzalen en musea en werkloze artiesten, kunstenaars en muzikanten, is er nu ook goed nieuws voor de cultuursector. De komende vier jaar is er bijna vijftien miljoen beschikbaar voor cultuureducatie op de scholen in het primair en voortgezet onderwijs in Noord-Brabant.

Het bedrag is een optelsom van geld uit diverse ‘potjes’. Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft 7,3 miljoen euro toegekend in het kader van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. De provincie Noord-Brabant en 54 gemeenten verdubbelen dit bedrag, zodat er bijna vijftien miljoen euro kan worden ingezet om leerlingen op school onder te dompelen in cultuur. Dat kan onder meer met muziek, beeldende kunst, erfgoed en theater. De afgelopen jaren waren er al programma’s voor cultuureducatie en de voortzetting daarvan is nu voor vier jaar gegarandeerd.

Muziekles voor leerlingen van basisschool De Doelakkers in Hilvarenbeek. Foto > Gemma Kessels [2017]

De ambities zijn opgeschroefd. Tot nu toe deden driehonderdvijftig scholen uit het primair onderwijs en vijftien scholen uit het voortgezet onderwijs mee. Het streven is om het aantal basisscholen te verdubbelen naar zevenhonderd en het aantal middelbare scholen te vermenigvuldigen naar zestig. Het budget wordt onder meer ingezet voor verdere professionalisering en het versterken van de positie van het cultuuronderwijs binnen de scholen. Belangrijk oogmerk is ook om de kansengelijkheid van kinderen te bevorderen, iedere leerling moet toegang hebben tot cultuuronderwijs.

BrabantStad

Dat Noord-Brabant nu geld uit Den Haag tegemoet kan zien voor cultuureducatie is mede te danken aan samenwerking tussen diverse partijen. Zeven culturele instellingen dienden een gezamenlijk plan in bij het Fonds voor Cultuurparticipatie, ondersteund door BrabantStad Cultuur (provincie en de vijf grote gemeenten). Met deze gezamenlijke aanpak loopt Brabant voorop in Nederland.

Zes gemeenten doen niet mee aan dit programma voor cultuureducatie en volgens een woordvoerder van Kunstloc Brabant haken die ook niet aan. Kunstloc is de spil in de uitvoering van de cultuureducatie. Onlangs heeft deze organisatie echter te horen gekregen van de provincie dat zij 1,2 miljoen euro moet bezuinigen. Onder andere op het takenpakket voor cultuureducatie. Of dit ook van invloed is op de activiteiten van Cultuureducatie met Kwaliteit is nog niet duidelijk.

Het plan dat is ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie is ontwikkeld door Nieuwe Veste (Breda), CultuurContact (Helmond), Huis73  (’s-Hertogenbosch), CiST (Tilburg), Muzelinck (Oss), Erfgoed Brabant en Kunstloc Brabant. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Subsidie voor muziekonderwijs op 213 basisscholen in Noord-Brabant
Concordia loopt met muziekles op school voor de muziek uit

Voor cultuureducatie wordt gewerkt met het programma De Cultuur Loper en met de Culturele Ladekast. Meer informatie op www.digitaleladekast.nl en www.decultuurloper.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *