De Lievekamp in Oss houdt ondanks corona zicht op nieuw theater

De culturele sector heeft zwaar te lijden onder de coronocrisis, maar soms zijn er ook lichtpuntjes. Zoals in Oss waar de gemeente deze week heeft besloten dat theater De Lievekamp kan doorgaan met het ontwikkelen van nieuwbouwplannen. Als alles meezit gaan in 2025 de deuren open.

door Emmanuel Naaijkens

Directeur Coen Bais van theater De Lievekamp kan zijn geluk niet op nu de gemeente budget vrijmaakt om te laten uitrekenen wat de haalbaarheid van een nieuw theatercomplex is. “Gezien de financiële gevolgen van de coronacrisis had de gemeente ook kunnen zeggen ‘nu even niet’. Dat ze groen licht hebben gegeven, ervaren wij als een enorme stimulans in deze moeilijke tijd, dit geeft perspectief”, aldus de directeur.

Het huidige theater dateert van 1969 en voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Niet alleen zijn er technische gebreken zoals een lekkend dak en hoge energiekosten, de grote zaal is met zeshonderdvijftig stoelen te klein voor grote producties zoals musicals. En die zou directeur Bais ook graag programmeren. In het nieuwe theater krijgt de grote zaal achthonderd stoelen zodat dankzij een hogere recette ook een dure productie financieel verantwoord is. Daarnaast is een middenzaal voorzien met driehonderd stoelen of achthonderd staanplaatsen (nu tweehonderdveertig stoelen) en een kleine zaal met tachtig stoelen (nu veertig tot tachtig).

De grote zaal van De Lievekamp is te klein voor grote theaterproducties. Foto > De Lievekamp

Maar Bais benadrukt dat in de nieuwe Lievekamp ook de lokale activiteiten zoals optredens van amateurgezelschappen de ruimte krijgen. In het laatste normale jaar 2019 stonden er bijna driehonderd professionele voorstellingen in het programmaboekje, samen goed voor 125.000 bezoekers. Daarnaast waren er tweehonderd lokale culturele activiteiten.

Reserves

Hoewel de coronacrisis er ook bij de Lievekamp flink inhakt, heeft Bais er alle vertrouwen in deze donkere periode goed door te komen. “Onze reserves zijn op peil en die hebben we kunnen aanspreken. Door de corona hadden we tachtig tot negentig procent minder bezoekers dan het jaar ervoor. Het verlies komt naar schatting uit op zo’n 75.000 euro, en dat zal ook dit jaar zo zijn, al is er nog heel veel onzekerheid.” Jaarlijks krijgt de Lievekamp ruim 1,1 miljoen euro subsidie van de gemeente Oss. Verder kan De Lievekamp een beroep doen op een steunmaatregel van de provincie en is gebruikt gemaakt van generieke regelingen van de overheid.

De directeur heeft wel flink moeten besparen op de personeelskosten. “We zijn als organisatie lean and mean, we hebben een kleine vaste kern van personeel en daar omheen een grote flexibele schil. Daarom hebben we snel kunnen besparen op personeelskosten, al is dat natuurlijk pijnlijk voor de betrokken medewerkers.”

Net als zijn collega’s tast hij in duister over het moment waarop het publiek weer naar het theater mag komen. Hij hoopt dat in april weer heel voorzichtig met de programmering kan worden begonnen en dat er vanaf september nog meer mogelijk is. “Als we twee derde van de stoelen in de grote zaal mogen vullen dan komen we uit de kosten.”

In juni 2020 staken ariesten als cabaretier Guido Weijers in een video De Lievekamp een hart onder de riem. Toen was er nog het optimisme dat ze snel weer op het podium zouden staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *