Website met verhalen van en over rebellerende vrouwen in Noord-Brabant

De tweede feministische golf ging in jaren zeventig en tachtig niet aan Brabant voorbij, ook hier gingen vrouwen de barricaden op om aandacht te eisen voor hun achtergestelde positie. Het Brabants Historisch Centrum (BHIC) heeft nu een website samengesteld waarop veel verhalen uit die roerige tijd te lezen zijn.

Eind jaren zestig werd in Amsterdam de actiegroep Dolle Mina opgericht, een naam die verwijst naar een van de hoofdrolspelers in de eerste feministische golf van ongeveer 1880 tot 1925: Wilhelmina Drucker. Zij kreeg de bijnaam ‘IJzeren Mina’. De Dolle Mina’s kregen in 1970 met hun opzienbarende acties veel publiciteit, zoals toen vrouwen met de tekst ‘Baas in eigen buik’ op een congres van gyneacologen van zich lieten horen. De vrouwenbeweging kreeg vleugels en ook in Noord-Brabant kwamen er afdelingen van Dolle Mina. Onder meer in Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Breda en Vught.

Huifkartocht Dolle Mina, een actie voor de legalisering van abortus, arriveert in Sint-Oedenrode, 1972. Foto: © Eva Besnyö / MAI.

Het BHIC heeft nu samen met een aantal feministen die aan de wieg hebben gestaan van de tweede feministisch golf in Brabant (1970-1990) de themawebsite Rebellerende vrouwen samengesteld. Met persoonlijke verhalen, foto’s, documenten en geluidsopnamen wordt de geschiedenis van de vrouwenbeweging in beeld gebracht. Aanvankelijk lag de nadruk van de activisten op (ludieke) acties, maar na verloop van tijd verschoof dat naar bewustwording van vrouwen. ‘Een verademing. Het idee dat je als vrouw over jezelf mocht praten, dat je mocht zeggen wat je mooi vond aan jezelf, en wat lelijk. Dat was helemaal nieuw. En ongehoord’, schrijft iemand op de site.

Vrouwenstaking in Den Bosch, 30 maart 1981. De staking was landelijk. Foto met dank aan Wilma Geurtjens.

In heel Brabant ontstonden nieuwe initiatieven. Eindhoven kreeg in 1975 een vrouwenhuis. In Den Bosch en later ook Breda ‘Brood en Rozen’: praatgroepen, vormingscursussen en een vrouwentrefcentrum. In Eindhoven ging het ‘Vrouwenkruidt’ van start met cursussen ‘Hoe zeg je wat je denkt’. Er kwamen Blijf-van-mijn-Lijfhuizen, videogroepen (Vrouwen in de overgang), en lesbische vrouwen organiseerden zich. Tilburg kreeg al in 1972 een vrouwenraad. In die stad werd ook de eerste vrouwensportschool van Nederland geopend, Kwidam, die nog altijd bestaat. In Eersel kwam het Vormingswerk Jong Volwassen (VJV), met vooral aandacht voor de positie van jonge vrouwen. In Roosendaal nam de gemeenteraad een nota aan over vrouwenemancipatie en Breda kreeg in de persoon van PvdA-er Luce Paulussen in 1978 haar eerste vrouwelijke wethouder. (en)

www.bhic.nl/rebellerende-vrouwen

Het is mogelijk om bijdragen (verhalen, foto’s) bij te dragen aan de themawebsite Rebellerende vrouwen. Meer informatie via info@bhic.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *