Derde Will en Jan van Hoof Kunstprijs is voor Margriet Luyten

In 2018 stelden de Bossche galeriehouder Jan van Hoof samen met zijn echtgenote Will een nieuwe kunstprijs in voor bewezen talent in Noord-Brabant, dus voor kunstenaars die al enige tijd bezig zijn in onze provincie. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum. De eerste winnaar was Eelco Brand (Breda 1969). In 2019 won L.J.A.D. Creyghton (Apeldoorn 1954) en nu, in 2020, valt de eer te beurt aan Margriet Luyten (Venlo 1952).

Luyten beweegt zich op diverse terreinen zoals beeldhouwkunst, fotografie, film- en textielkunst. Het verstrijken van de tijd is een hoofdthema in haar werk. Voor de prijs selecteerde Het Noordbrabants Museum zes van haar werken: twee sculpturen, drie prenten en een wandkleed. Deze werken bieden een mooi overzicht van Luytens veelzijdigheid. Zij doorliep de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch en ging aan de slag als beeldhouwer. De twee gekozen werken zonder titel dateren uit deze periode. Ze maken deel uit van een serie sculpturen van bedden, objecten die aan het begin en einde van het leven staan.

De drie gekozen prenten uit de serie Nachtverblijf zijn gemaakt met de gomdruktechniek. Luyten fotografeerde in binnen- en buitenland hotelkamers die slechts nog de sporen van menselijke aanwezigheid laten zien. Mooi ingericht, maar verlaten, roepen zij een spanning op tussen geborgenheid en onpersoonlijke leegte.

Margriet Luyten, ‘ek sal intens luister / ek sal ook agter my luister / ek sal met die pad af luister’ (Antjie Krog), 2015. Schenking Stichting Will en Jan van Hoof Fonds in het kader van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant. Foto > HNMB

Het monumentale wandkleed van Luyten begon met foto’s die zij maakte van een specifieke plek. Met behulp van digitale weeftechnieken werd dit landschap omgezet in textiel. Handmatig borduurde zij poëtische teksten van Antjie Krog op de tapijten en die zorgen voor een verbinding tussen de locatie en de geschiedenis ervan. De zes werken werden op 10 december 2020 in Het Noordbrabants Museum onthuld. Vanwege corona is het museum tijdelijk gesloten. (lt)

https://margrietluyten.nl

Lees ook op Brabant Cultureel
Atelierbezoek: Margriet Luyten combineert fotografie en weefkunst met poëzie

Will en Jan van Hoof Kunstprijs versterkt collectie Het Noordbrabants Museum

L.J.A.D. Creyghton wint de Will en Jan van Hoof Kunstprijs

Foto boven dit bericht > Margriet Luyten voor een van haar tapijten. Foto Piet den Blanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *