Henri Swinkels volgt Chris van Koppen op als directeur van Kunstloc Brabant

Oud-gedeputeerde van cultuur in Noord-Brabant Henri Swinkels (1963) volgt Chris van Koppen, die met pensioen gaat, op als directeur-bestuurder van Kunstloc Brabant. Op dit moment is Swinkels nog lid van Provinciale Staten namens de SP. Hij begint op 1 januari 2021 aan zijn nieuwe baan.

door Emmanuel Naaijkens

In 2015 boekte de SP bij de provinciale statenverkiezing winst en ging van acht naar negen zetels. De partij kon samen met VVD, PvdA en D66 een college van Gedeputeerde Staten gaan vormen. Het CDA stond voor het eerst buitenspel. De SP schoof Swinkels naar voren als gedeputeerde van Leefbaarheid en Cultuur. Na de voor de socialisten dramatisch verlopen statenverkiezingen in 2019 – een verlies van vier zetels – kwam de partij, en ook Swinkels, in de oppositiebankjes terecht.

Vanuit zijn functie als gedeputeerde en statenlid kent Swinkels de Brabantse cultuursector goed. Onder zijn bewind verlegde hij nadrukkelijk accenten in het provinciale cultuurbeleid. Er moest meer ruimte komen voor nieuwe cultuurstromingen waar jonge mensen zich in kunnen vinden en er kwam meer steun voor de amateurkunst. Het geld haalde hij onder meer weg bij philharmonie zuidnederland, een fusiegezelschap van Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. Swinkels verlaagde het budget dat de provincie Noord-Brabant voorheen voor dit orkest reserveerde met een kwart.

Spannend

In een persverklaring zegt Swinkels dat hij popelt om bij Kunstloc aan de slag te gaan. 
“Het is een prettige, professionele organisatie waarin kennis van zaken wordt gecombineerd met liefde en passie voor kunst en cultuur. Het is nu een extra spannende tijd, maar ook een tijd waarin we met elkaar herontdekken wat er werkelijk toe doet. Die ontdekkingstocht behoort naar mijn mening tot de expertise van het kunst- en cultuurveld. Ik geloof heel sterk in de toekomst van Kunstloc en de belangrijke rol van kunst en cultuur in de Brabantse samenleving.”

Henri Swinkels in 2015 als gedeputeerde van cultuur in Noord-Brabant. Foto > Piet den Blanken

Voordat hij gedeputeerde werd, was Swinkels fractievoorzitter en raadslid voor de SP in Vught en fractiemedewerker bij de SP Tweede Kamerfractie. Hij is afgestudeerd als evolutiebioloog en werkte voor zijn politieke carrière onder meer als opleidingscoördinator bij de Nederlandse Politiebond (NPB).

Chris van Koppen trad in 2010 aan als directeur bij de toen gloednieuwe organisatie bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur). Onder zijn leiding kwam in 2018 de fusie tussen Kunstbalie en bkkc tot stand. Onder de naam Kuntloc Brabant bediende de nieuwe organisatie het hele culturele werkveld: van amateurkunst tot professionele kunst en van cultuureducatie tot de inzet van kunst en cultuur in andere domeinen. Bij Kunstloc werken ongeveer zeventig mensen in deel- of voltijd. Van Koppen neemt 4 maart 2021 officieel afscheid met het symposium Nieuwe Mythes.

Foto boven > Erwin Vrenzen

Lees meer op Brabant Cultureel :
Provincie slaat nieuwe piketpaaltjes in het cultuurbeleid
Interview met Henri Swinkels: cultuur is de smeerolie van de samenleving [2015]

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *