Debat over verwijdering omstreden foto’s van BredaPhoto

Tijdens BredaPhoto werd onder druk van actievoerders een fotoproject van Erik Kessels verwijderd. Onder het motto Destroy their Faces wilde Kessels met zijn foto’s – portretten van vrouwen – waarschuwen voor de negatieve kanten van wat ‘Insta-perfect’ (Instagram) wordt genoemd. 
Daarmee wordt bedoeld dat vrouwen en mannen hun uiterlijk met behulp van digitale middelen of met cosmetische chirurgie oppoetsen om op sociale media indruk te maken. Critici bestempelden de foto’s van Kessels als ‘vrouwonvriendelijk’ en kregen gedaan dat de skatebaan, waar het project werd uitgevoerd, de foto’s liet weghalen.  

Deze kwestie leidde tot ophef. Op de actie kwam kritiek, ook van Brabant Cultureel, omdat hier werd toegegeven aan politieke correctheid. Op vrijdag 20 november is er een discussieavond naar aanleiding van de gebeurtenissen. De stelling: ‘Cancel-culture: terechte kritiek op de gevestigde orde of de creatie van een nieuw taboe?’. De organisatie is in handen van Chasse Theater en Studio Zeitgeist in samenwerking met BredaPhoto. 

Debatleider is onderzoeker Farid Tabarki van Studio Zeitgeit. Aan tafel zitten o.a. Linda Duits (sociaal wetenschapper gespecialiseerd in gender en seksualiteit), Koen Kleijn (kunstcriticus van De Groene Amsterdammer en hoofdredacteur van Ons Amsterdam) Alina Lupu (kunstenaar, schrijver en activist), kunstenaar Erik Kessels en Fleur Muiswinkel (directeur BredaPhoto). De voertaal tijdens de discussie is Engels. (en)

In verband met covid is aanwezigheid van publiek beperkt. De discussie begint om 20.30 uur en is via streaming te volgen via bredaphoto.nl/digital

Brabant Cultureel:
BredaPhoto moet niet toegeven aan eis van politieke correctheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *