Bas Linssen maakt coronatekeningen als teken van deze tijd

Ironischer kan het haast niet. De expositie ‘Oost west, thuis best?’ die aan de hand van foto’s, affiches, illustraties, video’s en poëzie van diverse kunstenaars laat zien wat corona doet met Breda, is sinds donderdag 4 november 2020 voor (tenminste) twee weken gesloten. Vanwege de coronacrisis.

door Corien Ligtenberg

Beeldend kunstenaar Bas Linssen maakt sinds dit voorjaar bijna dagelijks een coronatekening. Een selectie van zijn werk maakt nu deel uit van de expositie Oost west, thuis best? die in het kader van de Maand van de Geschiedenis in het Stedelijk Museum Breda en in de Nieuwe Veste te zien is. De expositie toont niet alleen de heftigheid, de eenzaamheid en de afstand die de coronacrisis heeft bewerkstelligd, maar ook de creatieve projecten en samenwerkingen die zijn ontstaan. “Het is een rare situatie. Heel jammer”, vindt Linssen het, dat het museum en de Nieuwe Veste de deuren hebben moeten sluiten. “Maar gelukkig is de expositie tot nog toe wel goed bezocht.”

6 mei | papa werkt thuis

26 september | studeren in tijden van corona

8 mei | café 2.0

Linssen begon in het voorjaar, vlak voor Pasen, met tekeningen die corona als aanleiding hebben. Op een van zijn eerste coronatekeningen kijken een oma en opa vanuit een raam op de verdieping toe hoe hun kleinkinderen eieren zoeken in de tuin; kwetsbare ouderen konden immers beter geen bezoek aan huis meer ontvangen. Linssen: “Ik maak bijna elke dag een tekening over iets dat me bezighoudt. Dat werd op een gegeven moment natuurlijk de coronacrisis. Inmiddels is dit in mijn tekeningen een rode draad geworden. Het gaat bijna nergens anders meer over. Maar ik probeer wel om het luchtig te houden.”

maart 2020 | ouderen in quarantaine een bloemetje brengen

21 april | corovoor corona

19 mei | samen aan tafel

Linssen tekende inmiddels al een hele verzameling. Samen vormen de tekeningen een blauwdruk van de afgelopen maanden. Linssen: “Het is wel grappig. Als je ze op datum naast elkaar legt dan zie je dat sommige dingen alweer zijn achterhaald. Op de eerste tekeningen bijvoorbeeld droeg nog niemand een mondkapje, nu weet je al niet meer beter. Dat maakt ze bijna gedateerd.”

‘Oost west, thuis best?’ zou nog tot 15 november 2020 lopen.
Het blijkt helaas niet mogelijk om de expositie te verlengen, laten het Stedelijk Museum Breda en de Nieuwe Veste weten.

3 november | het laatste podiumkunstje

In maart wil de Chassé Galerie in het Chassé Theater Breda een groot aantal tekeningen van Linssen exposeren.

Meer tekeningen van Bas Linssen zijn te zien op zijn Instagram account: @linssenbas

© Brabant Cultureel 2020

Reacties (1)

  1. Leny Loozen schreef:

    Leuk gedaan, geniet van je werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *