Zes culturele instellingen in Tilburg gered

De gemeente Tilburg heeft alsnog financiële steun toegezegd aan culturele instellingen die in problemen waren gekomen omdat ze buiten de boot waren gevallen bij het verdelen van subsidies voor de komende vier jaar. De instellingen zijn nu niet langer in hun voortbestaan bedreigd. Het gaat om TiLT (literatuur), Sounding Bodies (muziek), Zwermers (performance), Corpo Máquina (dans) Kamerata Zuid (kamermuziek) en Lustwarande (beeldende kunst).  

De instellingen hadden begin dit jaar een subsidieaanvraag ingediend voor de Subsidieregeling Professionele Kunsten 2021 – 2024, een traject van gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant (BrabantStad). Alle aanvragen werden door de adviescommissie positief beoordeeld. Ze kregen niettemin geen subsidie omdat het budget van de overheid niet toereikend was. Op verzoek van de gemeenteraad van Tilburg is wethouder Marcelle Hendrickx (cultuur D66) op zoek gegaan naar geld. En met succes zo blijkt nu. De gemeente heeft zich extra ingespannen omdat ‘deze instellingen bijdragen aan de verscheidenheid van het cultuuraanbod’. 

Concert van Kamerata Zuid en zangeres Anneke van Giersbergen, 2019. Beeld > YouTube

Door het afwijzen van de oorspronkelijke subsidie van Tilburg/provincie raakten Lustwarande en Corpo Máquina extra gedupeerd. Ze hadden namelijk al een toezegging voor subsidie vanuit het Mondriaanfonds en het Fonds Podiumkunsten. Daar was wel de voorwaarde aan verbonden dat er sprake zou zijn van co-financiering door andere subsidieverstrekkers. Aan die voorwaarde kan nu alsnog voldaan worden. 

Een bijzondere oplossing is er gevonden voor TiLT, onder meer organisator van een jaarlijks literatuurfestival. Dat krijgt geld van de Bibliotheek Midden-Brabant, die als gevolg van de coronacrisis budget overhoudt om dat een aantal activiteiten niet is doorgegaan.

Update 3 november: Stichting Lustwarande heeft bij de Brabantstadregeling bezwaar aangetekend. De organisatie is onlangs gehoord in het kader van de bezwarenprocedure. Artistiek directeur Chris Driessen heeft goede hoop dat de commissie deze maand tot een positief besluit komt. Dat is van belang omdat zonder subsidie van de provincie het doek valt voor Lustwarande, ondanks toegezegde steun van het Mondriaan Fonds en de gemeente Tilburg voor de komende twee jaar. (en)

Lees hier het besluit van de gemeente Tilburg

Cultuursector in nood pleit bij gemeente Tilburg voor meer steun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *