Onderweg: Van Waarde & Wederkeer

door Joep Eijkens

De kinderen zijn uitgevlogen, de laatste naar Nieuwegein. En zo kan het gebeuren dat je op een zondagmiddag in oktober met de familie aan het wandelen bent in Nieuwegein. Tot voor kort associeerde ik dat stadje met saaie woonwijken en naargeestige industrieterreinen, maar dat blijkt mee te vallen. Er liggen zowaar drie forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, er is veel groen en als je van industrieel erfgoed houdt, moet je naar de zeepfabriek van Henkel – u weet wel: van Persil – een imponerend complex aan het Merwedekanaal.

Het was daar niet ver vandaan dat mijn wandelaarsoog viel op een wit gebouw waar in rozerode letters Huis van Waarde & Wederkeer op staat. Waarde & Wederkeer? Het eerste wat me te binnen schoot was ‘Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’, nog altijd één van de mooiste zinnen uit de bijbel. Ja, het zou wel een gebedshuis kunnen zijn van een of ander onbekend kerkgenootschap. Of was het een kringloopwinkel? Met al die rolluiken omlaag zag het er uitgestorven uit. Een pandjeshuis misschien? Eigenlijk klonken de woorden ‘Huis van Waarde & Wederkeer’ eerder naar literatuur. Een cultureel centrum dat vanwege corona gesloten was, zou ook kunnen. Ja, zelfs fantaseerde ik even over een eenzame dichter die hier in zijn eentje in dit grote, kille huis woonde, terend op de enige bundel die hij ooit het licht had laten zien onder de titel Van Waarde & Wederkeer…

Ik liep naar het uiteinde van het gebouw en zag nu dat op de zijgevel een fraaie muurschildering was aangebracht met een gigantische vergroting van een blauwborst, een zangvogeltje dat even klein is als het veel bekendere roodborstje maar zich daarvan onderscheidt door onder meer zijn inderdaad gedeeltelijk blauwe borst. Het raadsel van de huisnaam werd er niet minder om. Ik maakte een paar foto’s en versnelde mijn pas om weer aan te sluiten bij de rest van de familie.

Natuurlijk liet ik het hierbij niet zitten. Thuis ging ik te rade bij Google om tot mijn spijt te moeten constateren dat geen van mijn veronderstellingen klopte. Hoe het met die naam zit blijft onduidelijk, maar in het Huis van Waarde & Wederkeer blijkt een bedrijf gevestigd dat ‘mensen met een arbeidsachterstand’ meer kansen op die arbeidsmarkt biedt door ze diensten te laten uitvoeren op het gebied van ‘Was & Strijkservice’ en ‘Taxifiets & Transport’.

En die blauwborst? Die is – kennelijk om het gebouw op te fleuren – geschilderd door Giffy Duminy alias Giffyartist. een graffitikunstenaar uit Durban, Zuid-Afrika. “I was really drawn to this beautiful bird when doing some research on European birds’, meldt hij op Facebook, ‘I love their colours and the charisma they seem to emit’.

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *