Brit Duncan Ward volgt Liss op als chef-dirigent philharmonie zuidnederland

De Britse dirigent Duncan Ward volgt in september 2021 Dmitri Liss op als chef-dirigent van philharmonie zuidnederland. Dirigent en orkest kennen elkaar overigens al. In seizoen 2019-2020 maakte Ward zijn debuut bij een concert van philharmonie zuidnederland in het Concertgebouw in Amsterdam. 

Duncan Ward (1989) is geboren in het Engelse graafschap Kent, in een niet-muzikale familie. Hij had al vroeg interesse in muziek en oriënteerde zich breed: door zelf te spelen (piano en hoorn), door te luisteren, te componeren en te dirigeren. Inmiddels is hij één van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie met een indrukwekkend cv, aldus philharmonie zuidnederland in een persbericht. Duncan Ward werkt regelmatig met orkesten als Orchestre de Paris, Staatskapelle Dresden, Londen Symphony Orchestra, Vienna Radio Symphony en Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. In januari 2020 werd Duncan door het Festival d’Aix-en-Provence benoemd tot Artistiek Leider van de Mediterranean Youth Orchester, een functie die hij tot 2023 bekleedt.

“De combinatie van kennis en vaardigheden én persoonlijkheid, zijn in bijzondere mate van belang voor een chef-dirigent met wie philharmonie zuidnederland zich voor een aantal jaren verbindt. Duncan Ward is de chef bij uitstek om het orkest mede vorm te geven in de komende periode”, aldus Stefan Rosu, intendant philharmonie zuidnederland.  

De nieuwe dirigent Duncan Ward poseert voor de fotograaf. Beeld > YouTube

Repertoire

Ward heeft een brede repertoirekennis: zijn muzikale interesse is niet beperkt tot de traditionele klassieke muziek en hij staat bekend om zijn interpretatie van hedendaagse muziek. Samen met philharmonie zuidnederland zal hij een breed scala aan repertoire gaan uitvoeren en is hij betrokken bij vernieuwende projecten die het orkest verder laten groeien.

Dmitri Liss zal aan het einde van seizoen 2020-2021 afscheid nemen als chef-dirigent bij philharmonie zuidnederland. Hij gaf gedurende vijf intensieve jaren leiding aan het orkest en wist van philharmonie zuidnederland één orkest te maken. Liss blijft als gast-dirigent aan het orkest verbonden.  (en)

Lees het volledige bericht op de website van philharmonie zuidnederland

Voor wie kennis wil maken met de nieuwe dirigent kan op donderdag 29 oktober vanuit huis via een livestream een repetitie volgen in het Muziekgebouw in Eindhoven. Ga hier naar Livestream Concert Uitzending begint om 20.00 uur en is te zien tegen een kleine vergoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *