Bruikleencollectie van Museum ’t Oude Slot omgezet in schenking

Na bijna dertig jaar is een bruikleencollectie in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven omgezet in een schenking. Dat betekent dat het museum nu eigenaar is van de verzameling die ooit is opgebouwd door priester Kees Maas (1918-1992) en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. De collectie vertegenwoordigt een waarde van ruim 450.000 euro. Op maandag 19 oktober 2020 is de overdracht vastgelegd in een schenkingsakte, ondertekend door Rooijakkers en museumdirecteur Hans Sonnemans.

De collectie omvat huisraad, werktuigen en volkskunst uit Meierij en Kempen, alsmede een deelcollectie populaire grafiek uit de zeventiende tot begin twintigste eeuw. Priester Kees Maas begon met het verzamelen hiervan in 1964. Ook was hij vanaf het begin betrokken bij de archeologische vereniging van ’t Oude Slot. Vanaf 1975 kreeg hij hulp van Gerard Rooijakkers die later is gepromoveerd op het onderwerp volksgebruiken in het oude Brabant.

Museumdirecteur Hans Sonnemans van ’t Oude Slot (links) met Loes en Gerard Rooijakkers, Foto > L-Mount Media

Museum ’t Oude Slot startte in 1967 als gemeentemuseum van Veldhoven. In de jaren negentig was Rooijakkers als conservator verbonden aan museum. Nu, bijna dertig jaar later is hij opnieuw nauw betrokken bij de plannen van het museum. Dat gaat zich profileren met populaire beeldcultuur en pre-industrieel design, bij voorkeur met een relatie tot Veldhoven en omgeving. Bijzonder is dat de collecties telkens een inspiratiebron zijn voor nieuw werk van hedendaagse kunstenaars, aldus het museum. De verzamelingen zijn goed gedocumenteerd en hebben een grote ensemble-waarde. Uit de oude bruikleencollectie is een scherpe en strategische selectie gemaakt die geheel past bij deze nieuwe ambitie van het museum. (en)

https://www.museumoudeslot.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Museum ’t Oude Slot toont actuele beeldtaal als reactie op oude volksprenten
Kunst gemaakt van eeuwenoud hout van waterputten in Museum ‘t Oude Slot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *