Dichteres Ellen Deckwitz: Waarschuwende woorden van Du Perron nog altijd actueel

Als er een boek nog altijd actueel is en we de komende jaren nodig zullen hebben, dan is dat Land van herkomst van E. du Perron. Dichteres Ellen Deckwitz (1982) zei dit tijdens de uitreiking van de E. du Perronprijs in haar dankwoord, donderdag 15 oktober in de Lochal in Tilburg. 

In deze roman beschrijft Du Perron (1899 – 1940) onder meer de maatschappelijke spanningen in Europa in het begin van de jaren dertig, met opkomend fascisme en nationalisme. Het boek bevat waarschuwingen die nog niets van hun geldigheid hebben verloren.

Voor Deckwitz vormde het boek een richtpunt bij het schrijven van haar dichtbundel Hogere natuurkunde, bekroond met de E. du Perronprijs 2019. “Hoe je door een buitenstaander te blijven en je aan geen enkele groep te commiteren, toch een vorm van thuis kan vinden”, aldus Deckwitz.

Een groot deel van die dichtbundel gaat over de ‘vreselijke maar geweldige’ oma van Deckwitz. Die groeide op in Indonesië, maar verhuisde naar Nederland toen er een einde kwam aan de koloniale overheersing. In haar huis in Nederland stonden er tien boeken in de boekenkast die haar oma keer op keer herlas. Boeken als De Stille Kracht van Louis Couperus, Bezonken Rood van Jeroen Brouwers en ook Land van Herkomst

Als klein kind bouwde Deckwitz forten van deze boeken, maar toen ze als puber geinteresseerd raakte literatuur ging ze die boeken lezen en begreep ze haar oma beter. 

Marcelle Hendrickx, wethouder van cultuur van de gemeente Tilburg, reikt op gepaste afstand de E. du Perronprijs uit aan schrijfster Ellen Deckwitz. Beeld > YouTube

De uitreiking van de Du Perronprijs 2019 zou in het voorjaar hebben plaatsgevonden, ware het niet dat corona roet in het eten gooide. En omdat het coronavirus weer om zich heengrijpt mochten maar dertig mensen bij deze feestelijke gebeurtenis zijn. Daar is een beeldverslag van gemaakt. Een van de sprekers was Maxim Februari die ook inging op de betekenis van De Perron. De prijs is een initiatief van Gemeente Tilburg, Universiteit van Tilburg en Kunstloc Brabant. (en)

Ellen Deckwitz, Hogere Natuurkunde. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2019, 80 pp. ISBN9789492928054, pb, € 21,99

Videoverslag van de uitreiking van de E. du Perronprijs 2019. Vanaf 1.04.00 spreekt Deckwitz haar dankwoord uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *