Corona en subsidieperikelen verstevigen band culturele gezelschappen in Breda

Het coronavirus heeft al veel schade aangericht en het niet toekennen van subsidies zorgt voor veel onzekerheid, maar deze twee dingen hebben in Breda ook een positief effect. Zeven gezelschappen die actief zijn op het gebied van dans en theater en die al regelmatig met elkaar om de tafel zaten, halen de banden verder aan. Want door samen op te trekken kunnen zij elkaar versterken in deze moeilijke tijden, is hun overtuiging. Maar ze willen ook over het voetlicht brengen dat Breda op cultureel gebied veel moois te bieden heeft.

Daarom hebben zij een gezamenlijk statement afgegeven waarin ze laten blijken dat ze allesbehalve bij de pakken neer gaan zitten. De gezelschappen zijn Schippers&VanGucht (theater), Tg. Nomen/Stormkamer (theater), The 100Hands (dans), Dyane Donck Company (muziek, dans, performance), LeineRoebana (dans, muziek), De Stilte (Dans) en Corpo Máquina (dans).

“Breda heeft een bloeiend en energiek klimaat als het om de podiumkunsten gaat, en dat zullen we de komende vier jaar laten zien”, zegt Dorine Cremers, zakelijk leider van Schippers&VanGucht en een van de woordvoerders. Dat zal naar verwachting ook zijn in het nog te ontwikkelen cultuurcluster KlaversJansen in de Spoorzone. De gezelschappen hebben hoge verwachtingen van de mogelijkheden die deze nieuwe culturele broedplaats kan bieden. 

Scène uit de voorstelling ‘Portraits’ van Corpo Máquina, choreografie Guilherme Mitto. Foto > Ernest Potters

Ondanks het vertrouwen in een goede toekomst voor de podiumkunsten in Breda hangt er ook nog wel een donkere wolk boven vier van de gezelschappen. Want The 100Hands, tg Nomen/Stormkamer, Corp Máquina en Dyana Donck Company krijgen de komende vier jaar geen subsidie (meer) van de provincie. Ondanks dat drie van de vier aanvragers van de adviescommissie van BrabantStad een positief advies kregen, vielen zij buiten de boot. De reden: het beschikbare budget was op.

Daarmee kwam ook de aan deze vier gezelschappen toegekende subsidie van het landelijke Fonds Podiumkunsten in gevaar, want voorwaarde om in aanmerking te komen is cofinanciering door de provincie. Gelukkig wordt die voorwaarde met enige coulance toegepast, zegt Heleen Volman, algemeen directeur van dansgezelschap Corpo Máquina. Maar daarmee is de kou nog niet uit de lucht. Want met een beperkt budget moeten deze gezelschappen zich nu op landelijk niveau waarmaken.

Buiten de boot

En er is nog een probleem. Door de koppeling met het provinciale advies vielen deze gezelschappen ook buiten de boot voor een vierjarige ondersteuning vanuit de gemeente Breda. Zij zijn nu verwezen naar de tweejaren- en éénjarige regeling. Of daar genoeg financiële ruimte voor zal zijn, moet nog blijken. Over deze penibele situatie hadden enkele vertegenwoordigers van de gezelschappen een onderhoud met leden van de Bredase gemeenteraad. Heleen Volman heeft daar een goed gevoel aan overgehouden. “We hebben samen een gesprek gehad met een aantal woordvoerders cultuur en we hebben gemerkt dat de politiek de cultuursector wel degelijk serieus neemt. Dat is in het verleden wel eens anders geweest.”

De Bredase cultuurmakers hopen nu dat de provincie Noord-Brabant alsnog bijdraait en mee wil investeren in de gezelschappen die ervoor zorgen dat er rijksmiddelen naar provincie en stad vloeien . Maar hoe dan ook, in het statement zeggen de zeven: “We gaan door en houden vol, met hoop op de toekomst”. (en)

Boven: Beeld uit de voorstelling De Grote Doe Eens Normaal Show van gezelschap Stormkamer/Tg Nomen. De voorstelling is geprogrammeerd voor maart 2021 in Brabantse theaters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *