‘Asjemenou!’: voorwerpen uit populaire cultuur in Het Noordbrabants Museum

Vanaf 10 oktober 2020 tot en met 24 januari 2021 kan men in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch terecht voor Asjemenou!, een tentoonstelling over de Nederlandse populaire cultuur in honderd voorwerpen. Het is een tentoonstelling ‘die laat zien hoe praktisch, bij vlagen hysterisch, vertederend en juist ook vooruitstrevend ons land eigenlijk is’.

‘Asjemenou’ was het stopwoord van de animatiepop Loeki de Leeuw die tussen 1972 en 2004 voor en na de STER-blokken op televisie te zien was. Wie herinnert zich hem niet? En wie krijgt daarbij niet associaties uit zijn jeugd over de knusse huiskamer, het ritme van de bezigheden op de vroege avond of de kleinere en overzichtelijkere samenleving die Nederland toen nog was?

Enkele iconische voorwerpen die te zien zijn op de expositie Asjemenou! Met de klok mee: polsbandje Doe Maar, frietje (in de Randstad patatje) kapsalon, klapschaats, pet van Ome Willem, flippo en de opgezette mus die in 2005 een dominostenenrecord bijna in de soep liet lopen. Foto’s > Annabel Miedema | Studio V | Studio Geesink

Het idee voor de tentoonstelling is ontleend aan een vaste rubriek in de Volkskrant, waarin men honderd bijzondere, maar tegelijk alledaagse voorwerpen selecteert met een verhaal. Het gaat hier niet per se om museale voorwerpen. Ook voorwerpen die mensen thuis hadden liggen zijn relevant. In Het Noordbrabants Museum wisselen onder meer de pet van Ome Willem (Edwin Rutten: ‘Wie lust er niet een broodje poep!’), het patatje kapsalon (friet met shoarma), de flippo (het ronde, hard kartonnen schijfje bij de chips van Smith) en het nooit gedragen polsbandje van Lowlands 2020 elkaar in een vrolijke stoet af. De toeschouwer krijgt daarbij alle gelegenheid het daarbij behorende verhaal te verbinden met zijn eigen verhaal.

Een overzicht van de expositie Asjemenou! Op de achtergrond is de geruchtmakende verkiezingsposter van de PSP uit 1971 vaag zichtbaar, een blote vrouw met een koe op de achtergrond. Foto > Jan-Kees Steenman

Het Bossche museum heeft inmiddels een traditie opgebouwd met tentoonstellingen over de populaire massacultuur. In 2005 werd met groeiend succes aandacht besteed aan het knusse Nederland in de jaren vijftig, twee jaar later aan de jaren zeventig, terwijl in 2017 de jaren tachtig centraal stonden. De huidige tentoonstelling kan in deze lijn worden geplaatst. In een interview uit 2007 in Bossche Bladen vertelt de directeur van Het Noordbrabants Museum, Charles de Mooij, dat het er bij dit soort exposities niet om gaat wat ouwe rommel van de kringloop te halen. Net als bij elke andere serieuze expositie is er veel research voor nodig. Maar dat hoeven mensen niet te weten, als de selectie en daarbij behorende informatie maar adequaat en verantwoord is. (Paul Zoontjens)

Boven: Loekie de Leeuw uit de STER -reclame. Beeld > © Studio Geesink

‘Asjemenou, de Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen’, van 10 oktober 2020 t/m 24 januari 2021 in Het Noordbrabants Museum,’s-Hertogenbosch.

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *