Cultuurprijs Brabant voor avontuurlijke saxofonist Paul van Kemenade

Ina Adema, de nieuwe Commissaris van de Koning en daarmee tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft maandagavond 5 oktober de Cultuurprijs Noord-Brabant 2020 uitgereikt aan saxofonist Paul van Kemenade. Dat gebeurde in het Tilburgse jazzpodium Paradox voor slechts een beperkt publiek. Dit als gevolg van alle corona-beperkingen.

Paul van Kemenade (1957) bleek zeer in zijn sas met deze onderscheiding, juist omdat het niet een specifieke muziekprijs is, maar een brede provinciale cultuurprijs is. Er is een bedrag van tienduizend euro aan verbonden. De saxofonist kreeg ook een kunstwerk dat speciaal voor hem is gemaakt door beeldhouwer Guido Geelen. Hij trad die avond voor de groep genodigden op samen met de Braziliaanse drumster Maria Portugal, pianist Jasper van ’t Hof en de elektronica musicus Hans Timmermans van Budha Building.

Uitreiking Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant Cultuurprijs 2020 door Commissaris der Koning Ina Adema aan saxofonist Paul van Kemenade in jazzpodium Paradox te Tilburg. Foto’s > Stef Mennens DRIELUIK fotografie

De jury roemde het eigen geluid en de veelzijdigheid van Van Kemenade en wees ook op zijn indrukwekkende oeuvre. Tientallen cd’s, ontelbare optredens, generaties leerlingen en een festival Stranger than Paranoia waar alles mag en niks moet: ’Waar in de beste Brabantse tradities uit verbindingen tussen verschillende disciplines mooie nieuwe muziek voortkomt’, aldus de lofrede. Van Kemenade heeft een direct herkenbare, intense toon. Als hij geconcentreerd speelt, lijkt hij één met zijn instrument, van zijn tenen tot zijn toeter. De sax is zijn tomeloze spreekbuis.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt jaarlijks de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor cultuur en/of natuur in Noord-Brabant. De prijs is in voorgaande jaren uitgereikt aan onder anderen René Daniëls, Pia Meuthen, Frank Lammers en Eric Vloeimans. (av)

www.paulvankemenade.com

Lees ook op Brabant Cultureel:
Saxofonist Paul van Kemenade verwerkt New Orleans jazz in nieuw repertoire
Jazzmusicus Paul van Kemenade omhult drie mijlpalen met feestconcerten
De eerste editie van het Better Get Hit Festival staat meteen als een huis

Filmportret Paul van Kemenade gemaakt door Stijn van der Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *