Jazzgitarist Gijs Idema wint Conservatorium Talent Award 2020

In de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch is gitarist Gijs Idema van het Conservatorium van Amsterdam zaterdag 3 oktober gekozen als winnaar van de Conservatorium Talent Award 2020. Als winnaar mag hij optreden tijdens de volgende editie van Jazz in Duketown (van 21 tot en met 24 mei 2021).

Daarnaast kreeg hij een geldbedrag van 5000 euro te besteden aan talentontwikkeling. De jaarlijkse strijd om de Conservatorium Talent Award wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Verkadefabriek en mediapartner Jazzism.

Gijs Idema ontving ook de prijs voor de beste compositie. Deze nieuwe prijs is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Mingus Fonds, een fonds op naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dit is een fonds voor jazz en geïmproviseerde muziek waarmee vernieuwende, avontuurlijk en uitzonderlijke muziekprojecten in Brabant worden mogelijk gemaakt. Aan deze prijs is een bedrag van 1000 euro verbonden.

Voor jazzvocalist Marit van der Lei was er een eervolle vermelding. Foto > Robert Arts

Daarnaast kondigde de jury nog een eervolle vermelding aan voor Marit van der Lei, die zich met deze prijs ook heeft verzekerd van een optreden op Jazz in Duketown 2021. De jury: “Marit maakte grote indruk met mooie arrangementen, met hoe je verhalen kan vertellen in muziek en met een unieke benadering van het materiaal.”

Vakjury

De professionele vakjury bestond dit jaar uit Aad van Nieuwkerk, Rob Horsting, Frank Bolder, Mischa Andriessen en Kim Hoorweg.
Juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk over de winnaar en zijn begeleidende band:  “De band ádemt met elkaar. De dynamiek is prachtig. Het is muziek die aandacht afdwingt, en die harmonische ongelooflijk rijk is. Gijs doet wat hij mooi vindt en twijfelt niet aan zichzelf. Hij is muzikaal net zo speels als volwassen.”

Jazz in Duketown is in 2012 gestart met deze competitie voor jong jazztalent. De deelnemers volgen allemaal een bachelor – of masteropleiding aan één van de Nederlandse conservatoria en zijn als talent door hun opleiding aangemeld. Voor het conservatorium in Tilburg deed vocalist Tijn Heijblom mee. Hij viel niet in de prijzen. (en)

Boven: Gijs Idema foto > Wim Roelsma

In onderstaande video is onder meer een optreden van gitarist Gijs Idema te zien, begeleid door het trio Sebastiaan van Bavel.

Lees ook op Brabant Cultureel:
Jazzvocalist Tijn Heijblom genomineerd voor Conservatorium Talent Award 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *