Brabantse politici maken zich zorgen over ‘XXL-dozen’ in het landschap

Leden van Provinciale Staten van Noord-Brabant maken zich zorgen over de voortgaande ‘verdozing’ van het landschap. Daarmee wordt gedoeld op de bouw van mega distributiecentra – ook wel XXL-centra genoemd – aan met name de randen van de grote steden. Bekend voorbeeld is het complex van internetwinkel bol.com in Waalwijk. Brabant Cultureel bracht eerder dit jaar een aantal van die blokkendozen in kaart.

Vanuit lokale samenlevingen groeit steeds meer weerstand tegen deze distributiecentra die een aanslag zijn op het karakteristieke landschap. Onlangs nog was er in Tilburg protest tegen plan Wijkevoort. Dat moet de vestiging van nieuwe distributiecentra aan de westelijke rand van de stad mogelijk maken. Pikant detail is dat GroenLinks, dat in Tilburg deel uitmaakt van het college van B. en W., met dit plan heeft ingestemd.

Grote hal op bedrijfsterrein Duin in Schijndel. Foto > Piet den Blanken

Tijdens een digitale commissievergadering van Provinciale Staten op vrijdag 2 oktober 2020 kwamen GroenLinks en de Partij voor de Dieren met een voorstel om het college van GS opdracht te geven onderzoek te doen naar alles aspecten die samenhangen met vestiging van nieuwe distributiecentra. Volgens deze partijen worden schaarse natuur en landschap opgeofferd voor economische belangen.

Meerderheid

GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen steun van PVV, SP, D66 en Forum voor Democratie. Die laatste partij maakt sinds het voorjaar deel uit van het college van GS. Deze partijen zijn samen goed voor 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. Zij zijn er in toenemende mate kritisch over dat Noord-Brabant zich profileert als internationaal logistiek knooppunt, waarbij gemeenten bovendien allemaal hun eigen beleid voeren. Dat leidt soms tot hallen van wel dertig voetbalvelden groot en dertig meter hoog, zoals de woordvoerder van de PVV opmerkte.

En wat is de economische waarde van het ‘doorschuiven van dozen’, werk waarvoor vooral Oost-Europese arbeidsmigranten worden aangetrokken. Volgens de woordvoerder van D66 staat inmiddels 43 procent van alle distributiecentra in Nederland in Noord-Brabant. Wat het college gaat doen met dit voorstel met dit voorstel van een meerderheid van Provinciale Staten is nog niet bekend. Vanwege technische problemen werd de digitale vergadering voortijdig beëindigd. (en)

Illustratie boven: Len Munnik

Lees ook op Brabant Cultureel
Denkend aan Brabant zie ik eindeloze rijen dozen in het landschap staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *