Boulevard krijgt als eerste festival Prijs van de Kritiek 2020

De Nederlandse theatercritici hebben theaterfestival Boulevard de Prijs van de Kritiek 2020 toegekend. Het is voor het eerst in 53 jaar dat deze eer te beurt valt aan een festival. Boulevard oogstte veel lof van de recensenten, ondanks dat het programma vanwege het coronavirus beperkt van opzet was. 

De organisatie van de prijs is in handen van de Kring van Nederlandse Theatercritici. In het juryrapport staat over Boulevard onder meer: “Theaterfestival Boulevard is onder leiding van Viktorien van Hulst uitgegroeid tot een regionaal geworteld festival van nationaal belang. Boulevard weet elk jaar een slimme balans te vinden tussen vermaak met inhoud en vrolijke vernieuwing, met veel oog voor inclusiviteit. Zelfs in deze coronatijd zette de organisatie nog een inspirerend alternatief programma neer. Van Hulst verdient daarnaast grote waardering voor haar inzet voor het versterken van de positie van de festivals binnen het Nederlandse podiumkunstenveld.”

Scène uit een voorstelling van choreografe Tabea Martin, 2019. Foto > Jean Philipse

De prijs bestaat sinds 1967, de trofee is een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen. Prijswinnaars die Theaterfestival Boulevard voor gingen waren onder andere Ivo van Hove, Krisztina de Châtel en Johan Simons. Pas twee keer eerder kwam de prijs in Brabant terecht: bij Toneelgroep Globe (1981) en cabaretier Theo Maassen (2006).

In een persverklaring reageert directeur Viktorien van Hulst: “Festival, makers en publiek kijken terug op een bijzondere zomer waarin we vele live ontmoetingen tussen podiumkunstenaars en stad realiseerden. Dat de kring theatercritici dit zag en beloont, onderstreept het belang van de rol die kunst nu kan en moet spelen. Het is een eer om juist dit jaar deze prijs te mogen ontvangen. Ik ben trots op het team van Boulevard dat al jaren werkt aan een festival waar we de spannendste podiumkunst en een breed publiek samenbrengen.”

Internationaal

In juni van dit jaar kreeg Theaterfestival Boulevard internationale erkenning. De organisatie krijgt geld uit een Europees fonds om in de periode 2021 – 2024 samen te werken met in onder meer Bologna, Berlijn, Reykjavik, Lissabon en Salzburg. 
Met dit budget wil de Boulevard Nederlandse podiumkunstenaars laten werken in de Europese context, en komt Nederlands publiek in contact met internationale producties. Daarnaast vindt kennisuitwisseling plaats tussen de samenwerkingspartners.

Daarnaast sluit Boulevard aan bij het Europese creatieve samenwerkingsverband apap (advancing performing arts project). Met Boulevard maakt voor het eerst een Nederlandse partner hiervan deel uit. Onder de naam ‘Feminist Futures’ komen voorstellingen tot stand en wordt gewerkt aan een nieuwe, duurzame en inclusieve podiumkunstenpraktijk.
Theatermaker Naomi Velissariou, werkzaam vanuit Theater Utrecht, wordt vier jaar in dit netwerk opgenomen. Vanaf 2021 tot 2024 zijn op Theaterfestival Boulevard diverse werken uit deze samenwerking te zien. (en)

www.festivalboulevard.nl

Reacties (1)

  1. Arnold Verplancke schreef:

    Ja die aan Globe heb ik nog mogen uitreiken als voorzitter van de Kring toen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *