Mondriaan Fonds helpt Lustwarande met financiële bijdrage, nu de overheid nog

Het Mondriaan Fonds heeft aan Lustwarande in Tilburg 110.000 euro toegekend als bijdrage in de organisatie van dit kunstproject in 2021. Het jaar daarna kan de organisatie op eenzelfde bedrag rekenen. Chris Driessen, artistiek directeur van het evenement, noemt dit een mooie opsteker. Drie maanden geleden kreeg de organisatie te horen dat een subsidieaanvraag bij de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant was afgewezen. Daarmee dreigt er na twintig jaar een eind te komen aan een jaarlijkse expositie van hedendaagse beelden in het bosgebied van de Oude Warande in Tilburg. 

Na van de eerste schrik bekomen te zijn, is er een actie gestart om de overheid over te halen om Lustwarande alsnog de komende vier jaar te subsidiëren. Directeur Driessen spreekt de gemeenteraad toe als die maandag 14 september over het cultuurbeleid praat. Op een van de glazen wanden van Grotto (de pleisterplaats in het hart van de Oude Warande) is sinds vandaag in grote letters te lezen ‘Lustwarande moet blijven. Help ons!’. 

De letters van de oproep ‘Lustwarande moet blijven’ worden aangebracht op de glazen buitenwand van Grotto, een kleine pleisterplaats in het hart van de Oude Warande. Dit bosgebied is in 1712 aangelegd als lust- of plezierbos. De Oude Warande is een van de gaafste, nog bewaard gebleven barokbossen van Nederland. Foto > Emmanuel Naaijkens

Verder zijn er veel steunbetuigingen binnengekomen van internationaal bekende kunstenaars als Anish Kapoor (Londen), Ugo Rondione (New York), Luan Nel (Kaapstad) en Erwin Wurm (Wenen). Maar ook de directeuren van onder meer Museum De Pont en Kröller-Müller zijn in de bres gesprongen voor Lustwarande. Driessen benadrukt dat er ook hartverwarmende reacties zijn van inwoners van Tilburg die het zouden betreuren als deze kunstmanifestatie zou verdwijnen.

De buitenwanden van Grotto, de pleisterplaats in de Oude Warande, zijn van zwart spiegelend glas. Foto > Emmanuel Naaijkens

De organisatie heeft een bezwaarschrift ingediend tegen het afwijzen van de subsidie. Bij de provincie was een aanvraag ingediend van 470.000 euro, en bij Tilburg van 395.000 euro. (Over een periode van vier jaar). Directeur Driessen heeft goede hoop dat het bezwaar wordt erkend, want het advies sloeg volgens hem de plank mis en hij verwacht de beroepscommissie daarvan te kunnen overtuigen. Bij een positieve uitspraak moeten provincie en gemeente alsnog over de brug komen, ook al is het beschikbare budget inmiddels uitgegeven aan andere instellingen. Want dat schrijft de subsidieregeling voor, aldus Driessen. (en)

www.lustwarande.org

Lees ook op Brabant Cultureel:
Bling, het is feest! De tiende editie van Lustwarande in Tilburg

Een medewerker van een beletteringsbedrijf monteert de oproep ‘Lustwarande moet blijven’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *