Presentatie Brabants Boek Present van Jeroen Thijssen onder guur literair gesternte

Het had een feestelijke gebeurtenis moeten worden, de presentatie van Brabants Boek Present op zaterdag 5 september bij Boekhandel Adr. Heinen in ‘s-Hertogenbosch. Maar als een donkere wolk hing daar corona, die voor de culturele sector desastreuze gevolgen heeft. Ook voor de boekenbranche, al lijkt het er op dat er tijdens de lockdown meer gelezen is.
Brabants Boek Present is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, in samenwerking met Tilt, een instelling die literaire activiteiten organiseert in deze provincie. En die in doodsnood verkeert. Niet door corona maar omdat de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant de meerjarige subsidie hebben stopgezet.

‘De terugkeer’ van Jeroen Thijssen.

Onder dat gure literaire gesternte werd het Brabants Boek Present ten doop gehouden, dus de sfeer was ingetogen. Het boek is geschreven door de schrijver/journalist/historicus Jeroen Thijssen (1959), woonachtig in Den Bosch. De terugkeer is de titel van het boek en het gaat over een familie in Brabant met een groot geheim. Het boekje van bijna honderd pagina’s wordt in een oplage van tienduizend exemplaren verspreid via 61 boekhandels in Brabant. Bij aankoop van boeken ter waarde van 12,50 euro krijgt de koper De terugkeer gratis.

Literair talent

Met dit initiatief wil het Prins Bernard Cultuurfonds literair talent een kans geven, maar ook bij het publiek het kopen en lezen van boeken bevorderen, aldus A. Nelissen, vice-voorzitter. Het is de bedoeling dat de publicatie van Brabants Boek Present een traditie wordt. Vorig jaar schreef Eindhovenaar Henk van Straten als eerste het boekje.

Jeroen Thijssen signeert ‘De Terugkeer’ in boekhandel Adr. Heinen in Den Bosch. Foto > Emmanuel Naaijkens

De Bossche auteur Lucas de Waard ging tijdens de presentatie bij Adr. Heinen in gesprek met zijn collega Thijssen en hij vroeg hem onder meer of het schrijven van het boek een grote druk op hem had gelegd. De Waard maakte een vergelijking met het Boekenweekgeschenk, dat, zoals hij zei, door de literaire kritiek vrijwel zonder uitzondering afgefakkeld wordt omdat de betreffende auteur te zeer gehinderd werd door de beperkte omvang van het boekje. Maar daar had Thijssen absoluut geen last van gehad, zoals hij er ook niet onder gebukt gaat niet te behoren tot de Amsterdamse literaire scene.

Jeroen Thijssen is door een commissie uitgekozen uit een lange lijst van kandidaten. Als schrijver heeft hij al drie romans op zijn naam staan: Broeder (2007), Solitude (2014) en Hazer (2017). Zijn boeken stonden op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Brusseprijs. Deze editie van het Brabants Boek Present kwam tot stand in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam. (en)

Foto boven: beeld uit video

www.brabantsboekpresent.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *