Aanwinst Het Noordbrabants Museum krijgt plek in nieuwe Van Goghzaal

De jongste aanwinst van Het Noordbrabants Museum, een portret van een boerenvrouw van de hand van Vincent van Gogh, krijgt een plek in een nieuwe zaal die geheel gewijd is aan de collectie van Van Goghs schilderijen. Als alles volgens plan verloopt opent het museum in ‘s-Hertogenbosch in maart 2021 de Van Goghzaal.

Het schilderij Kop van een vrouw heeft Het Noordbrabants Museum aangekocht via veilinghuis Christie’s in Londen voor 1,6 miljoen euro. Het geld is bijeen gebracht door een gift van de BankGiroLoterij en van particuliere fondsen. Directeur Charles Mooij noemde dat tijdens de presentatie een flink bedrag, en hij begreep dat daarover vragen rijzen in tijden van corona waarin de cultuur het zwaar te halen heeft. Maar het geld komt uit een soort spaarpot die is ingesteld om bijzondere aankopen door Het Noordbrabants Museum mogelijk te maken.

Vincent van Gogh, Kop van een vrouw. Geschilderd februari-maart 1885 in Nuenen. Olieverf op doek op paneel, 40 x 29,5cm.  Verworven met steun van BankGiroLoterij, Het Noordbrabants Museum Fonds, Coen Teulings, John & Patricia Groenewoud en de JK Art Foundation. Foto: Peter Cox

Volgens De Mooij zijn de schilderijen van Van Gogh zo gewild bij verzamelaars dat er nog maar weinig van diens kunstwerken te koop worden aangeboden. Het bijzondere van Kop van een vrouw is volgens conservatrice Helewise Berger dat het portret Van Goghs Brabantse werk relatief kleurrijk is omdat hij hier een lichte, gekleurde achtergrond toepaste waarbij het gezicht duidelijk leesbaar is. Het schilderij is onderdeel van een belangrijke serie van 47 kopstudies die Van Gogh maakte als voorbereiding op het schilderen van mensfiguren. Hij vervaardigde deze werken in de periode november 1884 en mei 1885 in Nuenen. De markante boerenvrouw op het aangekochte schilderij heeft Van Gogh vaker geportretteerd en is daarom mogelijk een van diens favoriete modellen geweest. Kort na de reeks kopstudies schilderde hij zijn eerste meesterwerk De aardappeleters

In de nieuwe Van Goghzaal zijn straks de dertien schilderijen te bezichtigen die in het bezit of in bruikleen zijn van Het Noordbrabants Museum. Daarnaast zijn er onder meer persoonlijke documenten en objecten te zien die samen met de schilderijen een beeld schetsen van de periode dat Van Gogh, geboren in Zundert, in Noord-Brabant verbleef. (en)

Tot en met 6 september kunnen bezoekers van Het Noordbrabants Museum nog kennismaken met de nieuwste aanwinst. Daarna gaat het schilderij in depot en is vanaf maart 2021 weer te zien in de nieuwe Van Goghzaal. Foto > Emmanuel Naaijkens

Foto boven > Marc Bolsius

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *