Marieke Lucas Rijneveld wint met haar eerste roman International Booker Prize

Marieke Lucas Rijneveld (1991), geboren in het Brabantse Nieuwendijk, heeft verrassend de prestigieuze International Booker Prize 2020 gewonnen en nog wel met haar eerste roman De avond is ongemak. In het Engels verschenen onder de titel The Discomfort of Evening. Haar prestatie krijgt nog extra glas omdat ze de eerste Nederlandse auteur is die bekroond is met deze prijs. Er waren zes auteurs genomineerd. 

Rijneveld wachtte op het kantoor van haar uitgever Atlas Contact de uitslag af. Toen ze hoorde dat ze gewonnen had was ze helemaal flabbergasted. In het interview dat ze kort daarna gaf op NPO radio 1 kon ze het nieuws nog nauwelijks bevatten. Later zei ze in een persverklaring van de uitgever: ‘Het is een enorme eer om de International Booker Prize 2020 te ontvangen, ik kan niet anders zeggen dan dat ik zo trots ben als een koe met zeven uiers!’.  Aan de International Booker Prize is een geldbedrag verbonden van 50.000 pond (bijna 56.000 euro). Dat bedrag deelt Rijneveld met vertaalster Michele Hutchison.

Auteur Marieke Lucas Rijneveld en vertaalster Michele Hutchison. Rijneveld voelt zich trots als ‘een koe met zeven uiers’. Foto > Atlas Contact

 De International Booker Prize wordt jaarlijks toegekend aan een vertaalde roman die verschijnt in het Verenigd Koninkrijk of Ierland en wil daarmee het publiceren en lezen van kwaliteitsfictie van over de hele wereld in het Engels taalgebied stimuleren. 

Schrijnend

Van De avond is ongemak is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. In Nederland en België werden inmiddels 80.000 exemplaren verkocht. Het boek verschijnt in 21 landen. Op de radio vertelde Rijneveld dat de Britse uitgever wel had bedongen dat enkele gevoelige of typisch Nederlandse passages eruit gehaald werden. 

Marieke Lucas Rijneveld (1991) debuteerde in 2015 met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In januari 2019 verscheen haar tweede dichtbundel, Fantoommerrie, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2020 en bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020. De avond is ongemak verscheen in 2018 maar kwam voor de Libris Literatuur Prijs 2019 niet verder dan de longlist. Ze won dat jaar wel de ANV Debutantenprijs.
Michele Hutchison (Verenigd Koninkrijk, 1972) woont sinds 2004 in Amsterdam. Na een tijd als redacteur gewerkt te hebben werd ze literair vertaler Nederlands-Engels. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Marieke Lucas Rijneveld schrijft niet over koetjes en kalfjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *