Onderweg: Ja ik wil wel cultuur!

door Joep Eijkens

Met de hashtag #ikwilwelcultuur wordt al een tijdje actie gevoerd voor het behoud van allerlei artistieke en culturele uitingen en organisaties in Noord-Brabant. Soms gebeurt dat op zeer bescheiden schaal, maar daarom nog niet minder opvallend. Zo dacht ik even een landkaart van China te zien hangen achter een raam van een woning aan de Tilburgse Gasthuisring. Maar nee, toen ik van mijn fiets stapte, zag ik dat hier toch echt onze eigen provincie was afgebeeld, zij het in een felrode, om niet te zeggen communistisch rode kleur. En prominent daarin de woorden Ja ik wil wel cultuur!

De ouderwetse schoolkaart combineerde mooi met de Mariategel naast de deur. Die herinnert aan het Rijke Roomse Leven, toen duizenden tegels en beeldjes van de Heilige Maagd de gevels van huizen in Brabant sierden. Een misschien wel onderschatte vorm van volkscultuur. Trouwens, ook de fraai gemaakte minibieb stond er leuk bij.

Wie in dit stukje Tilburg wel cultuur wil, hoeft overigens maar een paar minuten te lopen om naar De Pont of naar TextielMuseum Tilburg te gaan. Maar ook dichterbij valt op cultureel gebied het een en ander te zien en te beleven. Zo kun je aan het Wilhelminapark terecht bij PARK- platform for visual arts waar tot eind augustus de tentoonstelling Benefit for Brabant loopt, een verkooptentoonstelling waaraan liefst 138 Brabantse kunstenaars meedoen. En loop je pakweg honderd meter verder dan is daar aan de Stedekestraat het Metropolitan Museum / Tilburg. Achter tien ramen exposeert Sjon Brands hier tot medio september zijn Jardin de Tendresse ofwel ‘Tuin der Tederheid’. Met deze raamtentoonstelling – dag en nacht vanaf de straat te zien – reageert de Tilburgse kunstenaar ‘op deze donkere tijden van corona’. Hij spreekt van een ‘exposition dansante’.

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *