Kickstart steunt culturele instellingen in Brabant om crisis door te komen

Twaalf culturele instellingen in Noord-Brabant krijgen financiële ondersteuning van het Kickstart Cultuurfonds om de coronacrisis te overleven. Het gaat om muziekpodia, theaterproducenten en theaters. In totaal keert het fonds ruim 315.000 euro uit. Er volgen meer subsidieronden dus het kan zijn dat in de nabije toekomst nog meer aanvragen gehonoreerd worden.

Poppodium 013 in Tilburg heeft met ruim 95.000 euro het hoogste bedrag gekregen. Deze instelling is financieel zo zwaar getroffen dat het in mei aankondigde tien van de meer dan veertig personeelsleden te moeten ontslaan. Volgens het Brabants Dagblad draaide 013 vorig jaar een omzet van negentien miljoen euro en zou die dit jaar op drie miljoen blijven steken. Het poppodium moest niet alleen concerten annuleren, maar ook de festivals Roadburn en Woo Hah gingen niet door.

Exterieur poppodium 013 in Tilburg in 2018. 013 krijgt ruim 95.000 euro van Kickstart Cultuurfonds. Foto > Emmanuel Naaijkens

Met het geld van het Kickstart Cultuurfonds kan 013 maatregelen nemen om aan de coronamaatregelen te voldoen, waardoor in beperkte mate toch concerten mogelijk zijn. Het gaat onder meer om het plaatsen van spatschermen en het realiseren van veilige looproutes. Ook de andere instellingen die geld ontvangen uit het noodfonds treffen vergelijkbare maatregelen om coronaproof te worden. De culturele sector wordt vooral gehinderd door de anderhalvemeter maatregel waardoor in een zaal aanzienlijk minder bezoekers toegelaten mogen worden. Dat maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om de exploitatie van een voorstelling financieel rond te krijgen.

Kuchschermen

Ook het Cultuurcentrum in Deurne krijgt met iets meer dan 70.000 euro een flink bedrag. Een woordvoerder laat weten dat de voorzitter de aanvraag nu niet wil toelichten. Eerder verklaarde hij in het Eindhovens Dagblad dat met het geld onder meer kuchschermen worden geplaatst. Daardoor wordt de zaalcapaciteit die nu beperkt is tot zestig, verhoogd naar ongeveer 270 stoelen. Onder normale omstandigheden zijn dat er 350.

Het Cultuurcentrum, dat genoemd is naar Martien van Doorne (DAF), heeft het al langer financieel lastig. Eind 2019 stelde de gemeenteraad een lening van 115.000 euro beschikbaar vanwege tegenvallende exploitatiecijfers. Jaarlijks krijgt het Cultuurcentrum ongeveer drie ton gemeentelijke subsidie.

Schouwburg Cuijk
Exterieur Schouwburg Cuijk. De schouwburg krijgt 35.000 euro van het Kickstart Cultuurfonds. Foto > Gemma Kessels

Het Kickstart Cultuurfonds is een gezamenlijk initiatief van BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. De fondsen Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818, Stichting Zabawas en ook het ministerie van OCW hebben zich bij het initiatief aangesloten. In totaal hebben zij zestien miljoen euro vrijgemaakt. De regeling blijft van kracht tot de pot leeg is. Alleen organisaties die geen gebruik kunnen maken van het extra overheidspakket van driehonderd miljoen voor de cultuursector komen in aanmerking. Ook musea kunnen een beroep doen op het Kickstart Cultuurfonds. (en)

De volgende instellingen in Noord-Brabant ontvangen noodsubsidie van het Kickstart Cultuurfonds: Theater De Schalm Veldhoven (€ 13.856), Cultuurcentrum Martien van Doorne Deurne (€ 70.069), Stichting Donckhuys Dongen (€ 15.559), SCC Theater de Kattendans Bergeijk (€ 23.670), Podium Boxtel (€ 10.000), Schouwburg Cuijk (€ 35.000), Popschuim de Band Son en Breugel (€ 13.769), Stichting House of Nouws Tilburg (€ 7.500), Stichting Makershuis (€ 7.500), Stichting TG Nomen Breda (€ 10.234), Stichting Popcluster 013 Tilburg (€ 95.188) en Stichting Regionaal podium voor popcultuur in Bergen op Zoom (€ 12.800).

www.kickstartcultuurfonds.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:  
Mastboom brosens stichting schiet instellingen te hulp met noodfonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *