Documentaire ‘De Hippies van Beek’ op longlist voor een Gouden Kalf

De documentaire De Hippies van Beek, over de roemruchte muziekgroep RK Veulpoepers BV, doet mee aan de Gouden Kalf competitie. Een vakjury heeft deze productie van Frank van Osch en Joris Hendrikx geselecteerd voor de longlist in de categorie lange documentaires. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival dat in Utrecht plaatsvindt van 25 september tot en met 3 oktober 2020.

Regisseur Van Osch zegt desgevraagd verrast te zijn door de selectie van zijn film, maar hij tempert wel de verwachtingen. “Het is een lijst van vierentwintig documentaires en daarvan worden er drie genomineerd. Dus de kans dat we een nominatie krijgen, laat staan een Gouden Kalf, is niet zo heel groot.” De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door het aantal uitgebrachte stemmen van mensen die verbonden zijn met de filmwereld.

RK Veulpoepers BV tijdens een optreden op de Bikse Fiste 1978.

Toch is voor Van Osch de selectie op zichzelf al een opsteker. Het is voor het eerst dat een documentaire van zijn hand is uitgekozen. “Voor mij is het een waardering voor mijn manier van werken, een bevestiging dat ik op deze weg door moet gaan. Ik sta graag dicht bij mijn onderwerp en dat is zeker voor de documentaire over de Veulpoepers het geval.”

Drukbezocht

De Hippies van Beek beleefde zijn première op 13 februari 2020 tijdens het Docfeed filmfestival in Eindhoven. Daarna volgde een reeks van drukbezochte vertoningen in vooral Brabantse bioscopen. Het coranavirus maakte daar abrupt een einde aan. De documentaire is eind mei te zien geweest bij Omroep Brabant en is nu weer in enkele bioscopen geprogrammeerd. Ook kan de film tegen betaling thuis worden bekeken.

Van Osch vertelt dat hij heeft geprobeerd de documentaire te laten programmeren bij een landelijke omroep, maar daar was geen belangstelling. “Dat is jammer, want de documentaire gaat over meer dan de Veulpoepers. Het gaat over een alternatieve cultuur, over mensen met idealen. Die cultuur had je niet alleen in Noord-Brabant, maar ook in steden als Nijmegen, Groningen, Amsterdam en noem maar op.”

Begin jaren zeventig zijn de Veulpoepers ontstaan in jongerencentrum Lieve Hemel in Hilvarenbeek. De groep ontwikkelde zich tot een kleurrijke folkrockband die traditionele volksmuziek in een nieuw jasje stak en voorzag van maatschappijkritische teksten. Het nummer D’n Egelantier, uitgebracht in 1979, was een groot succes. (en)

Lees ook in Brabant Cultureel: 
Documentaire schetst de Veulpoepers fraai als een Brabants cultuurfenomeen.

www.vanoschfilm.nl

Reacties (1)

  1. Marianne Koopman schreef:

    ??❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *