Graphic Matters Breda tussen hoop en vrees over misgelopen subsidie

De organisatie van Graphic Matters in Breda verkeert nog steeds in onzekerheid over de meerjarige subsidie van de provincie. Een adviescommissie wees vorige maand een aanvraag op procedurele gronden af. De aanvraagformulieren waren door een vergissing net na de deadline ingediend. De Stichting Graphic Design Festival, het bestuur van Graphic Matters, heeft een bezwaarschrift ingediend bij de provincie Noord-Brabant. Het is volgens directeur Dennis Elbers nog niet bekend wanneer daarover wordt beslist.

Maar zelfs al zou het bezwaarschrift gegrond worden verklaard, dan is het volgens Elbers nog maar de vraag wat dat financieel oplevert. Want doordat aanvragen van andere culturele instellingen wel zijn toegekend, is de subsidiepot van de provincie nu leeg. Voor de organisatie betekent dit een flinke aderlating. De aanvraag bij de provincie ging om een bedrag van 600.000 euro over een periode van vier jaar. De gemeente Breda heeft Graphic Matters wel een subsidie toegekend van 800.000 euro, eveneens voor vier jaar.

‘If wishes were horses, refugees would ride’ in de Stallingstraat, van de kunstenaar Bruce TMC in ket kader van Bland Walls Gallery, 2019. Foto > Piet den Blanken

De afwijzing op puur formele gronden doet erg pijn, temeer omdat de adviescommissie lovend was over het Bredase initiatief. Een klein foutje heeft zo grote gevolgen. Dat is volgens Elbers in de hand gewerkt doordat de provincie en de gemeente elk een eigen deadline hanteerden. Bij de provincie moesten alle stukken van de aanvraag uiterlijk 30 januari zijn ingediend, bij de gemeente Breda op 31 januari. De directeur van Graphic Matters leefde in de veronderstelling dat 31 januari de uiterste datum was voor beide aanvragen.

Cultuurfondsen

Ondanks deze zware tegenvaller weigert Elbers het bijltje erbij neer te gooien. Hem zul je niet horen zeggen dat het nu over en uit is met Graphic Matters, integendeel. Er zijn contacten met cultuurfondsen om te bekijken of zij de helpende hand kunnen bieden. Probleem is wel dat deze fondsen als gevolg van de coronacrisis al heel veel aanvragen binnenkrijgen van noodlijdende organisaties.

Mocht Graphic Matters desondanks niet meer financiële armslag krijgen, dan heeft dat geen gevolgen voor het evenement zelf, maar wel voor de ambities. De provinciale subsidie was met name bedoeld om Graphic Matters verder uit te bouwen. Het is nu een tweejaarlijks festival van allerlei grafische producties in de openbare ruimte, maar dat zou in de nabije toekomst jaarlijks gaan plaatsvinden. Het streven is om van Graphic Matters hét grafisch festival van Nederland te maken, met het hele jaar door activiteiten. Dat komt nu dus vooralsnog op een lager pitje te staan. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Het komt allemaal goed zo niet dan toch

Information superpower’ thema van het Graphic Mattersfestival in Breda

www.graphicmatters.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *