Mastboom-Brosens Stichting schiet instellingen te hulp met noodfonds

De Mastboom-Brosens Stichting heeft een noodfonds ingericht om instellingen op het gebied van cultuurhistorie die zijn getroffen door de coronacrisis te ondersteunen. In aanmerking komen organisaties die zijn gevestigd in het werkgebied van de stichting, dat wil zeggen West-Brabant en de Noorderkempen (Provincie Antwerpen).

Er zijn inmiddels tientallen aanvragen ingediend, laat secretaris Cees Vanwesenbeeck desgevraagd weten. “We zien bijvoorbeeld dat kleine musea die voor hun inkomsten voor een groot deel afhankelijk zijn van bezoekers, nu dreigen om te vallen. Want de kosten lopen gewoon door. Het zou jammer zijn als die instellingen hun deuren moeten sluiten, want daarmee gaat ook de steun die we in het verleden hebben gegeven verloren.” Gemeenten zijn momenteel niet toeschietelijk, omdat zij het zelf door de coronacrisis al financieel lastig hebben, weet Vanwesenbeeck.

Organisaties komen alleen in aanmerking voor een bijdrage uit het noodfonds als ze niet over voldoende reserves beschikken, maar dat is bij de aanvragers eerder regel dan uitzondering. Het bestuur hoopt dat instellingen met een financiële bijdrage de moeilijke periode kunnen overbruggen. Het noodfonds heeft een omvang van 250.000 euro. De hoogte van het uit te keren bedrag wordt per aanvraag bekeken. Zo kreeg het Vincent van GoghHuis in Zundert een bijdrage van de stichting van tienduizend euro.

Tot de nalatenschap van mr. Henri Mastboom behoort deze monumentale woning in Oud Gastel. Het pand waar de tijd is stilgezet, heeft nu een museale functie.

Vorige week maakte de Museumvereniging bekend dat vooral de kleine en middelgrote musea (tussen de tien- en veertigduizend bezoekers) in Nederland door de coronacrisis in problemen komen. Doorgaans komen zij niet in aanmerking voor de noodvoorzieningen die landelijk beschikbaar zijn. Bij de Museumvereniging zijn ongeveer veertig instellingen in Noord-Brabant aangesloten.

Familiekapitaal

De Mastboom-Brosens Stichting is opgericht door mr. Henri Mastboom (1907 – 1999) in Oud Gastel, telg uit een welgestelde familie. Hij leek voorbestemd om net als zijn vader burgemeester te worden, maar dat liep anders. Henri Mastboom legde zich toe op het beheer van het familiekapitaal. Van jongsaf was hij geïnteresseerd in geschiedenis, genealogie en heemkunde, in het bijzonder die van zijn eigen geslacht en zijn eigen streek. Hij richtte De Mastboom-Brosens Stichting op (genoemd naar zijn ouders) om organisaties die op cultuurhistorisch gebied actief zijn financieel te ondersteunen.

In 2019 gaf de stichting aan ongeveer vijfendertig organisaties subsidie. Daarnaast zet de stichting zich in voor instandhouding van het roerende en onroerende bezit van de familie Mastboom, in het bijzonder het monumentale woonhuis met bijgebouwen aan de Dorpsstraat 42-44 in Oud Gastel. (en)

Foto boven: Henri Mastboom met zijn ouders Antoon Mastboom en Marie Brosens.

Meer informatie op https://mastboomhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *