Festivals Boulevard en De Parade gaan door in aangepaste vorm

Het coronavirus noodzaakt veel organisaties van culturele evenementen om naar een alternatief te zoeken. Ook Festival Boulevard in ’s-Hertogenbosch en De Parade in Eindhoven moeten het dit jaar over een andere boeg gooien. Zij bieden een afgeslankt, maar nog altijd boeiend programma.

Onder de noemer Afzender Boulevard zijn er op verschillende locaties in ’s-Hertogenbosch nog liefst veertig activiteiten: (muziek)theatervoorstellingen, theatrale installaties, een geluidswandeling, locatieproducties, twee podcastseries en een televisieuitzending met voorstellingen en presentaties. De eerste voorstelling – over en met oud-minister Jan Pronk – is al op 30 juli 2020 te zien, maar het zwaartepunt van het Boulevardprogramma ligt in de periode van donderdag 6 augustus t/m zondag 16 augustus. Dat zijn de dagen waarop ook de echte Boulevard gepland stond.

In andere jaren is de Parade in ‘s-Hertogenbosch het fel kloppend hart van festival Boulevard. Vanwege het coronavirus is het programma dit jaar beperkt. Foto > Karin Jonkers

Er zijn tijdens Afzender Boulevard vier premières voorzien. Schweigman& met de installatie Spectrum. Francesca Lazzeri met my shadow used to have a density, een installatie die aanhaakt bij de actualiteit: covid-19. Strijbos & Van Rijswijk met Your Trembling Mile, een klankwandeling door de stad. Het Vlaamse Circus Ronaldo met Applaus, een familievoorstelling (vanaf vijf jaar).

De Parade

Festival De Parade zou oorspronkelijk eind mei zijn tenten opslaan in Eindhoven, maar corona gooide roet in het eten. Onder de titel De Parade gaat door in het Parktheater is er van vrijdag 4 t/m zondag 6 september 2020 een alternatief programma.

Het Zuidelijk Toneel komt in samenwerking met het Bredase Schippers&VanGucht met Radman, een familievoorstelling voor iedereen vanaf acht jaar. In een reuzenrad speurt het publiek met een koptelefoon op het hoofd en een toneelkijker in de hand naar sporen van het verhaal.

Een beeld van De Parade zoals het had moeten zijn, een cultureel evenement in de openlucht. Door het coronavirus vindt het afgeslankte programma plaats in het Parktheater.

Van der Vlugt & Co speelt de absurdistische Ionesco-klassieker De Les. Dat zou oorspronkelijk in De Parade staan, maar wordt nu in aangepaste vorm alsnog gespeeld in een vlakkevloeropstelling in de Hertog Jan Zaal. In diezelfde zaal is ook Strangelove te zien. Bij deze voorstelling van Kat op het Spek | Ko van den Bosch, Peter VandeMeulebroecke, Thijs Prein en Roelof Pothuis zit het publiek dicht op de huid van de acteurs in een intieme toneel-op-toneel-opstelling.

In de Kameleon – in cafésfeer – speelt Altstad, de band rondom zangers Marcel Osterop en Frank van Kasteren. Op het programma staat muziek van hun nog te verschijnen tweede album Tweede Huid. Ook zijn er nieuwe, ingekorte versies van bestaande voorstellingen te zien: Between Us (2017) van The Ruggeds en Lo Lie Taa van Het Zuidelijk Toneel en Festival Cement. (en)

www.afzenderboulevard.nl
www.parktheater.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *