Corona treft ook het Internationaal Vocalisten Concours

Ook de activiteiten in het kader van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in ’s-Hertogenbosch hebben te lijden onder het coronavirus. Het geplande concours, dat dit jaar in het teken zou staan van opera en oratorium, wordt vanwege COVID-19 verplaatst naar 2022. Dit najaar worden wel de IVC Mozart Masterclasses & More georganiseerd. In 2021 zal de vierenvijftigste editie van het IVC plaatsvinden maar dan – zoals gepland – met het LiedDuo Concours.

De organisatie wil met deze aanpassing de artistieke kwaliteit en de toegankelijkheid van het concours voor zangers vanuit de hele wereld garanderen. In de afgelopen vijf jaar waren dat deelnemers van ongeveer tachtig nationaliteiten. “De omvang van het Opera | Oratorium Concours maakt dat IVC op dit moment door de opgelegde restricties de artistieke kwaliteit niet kan waarborgen. Met name de reisrestricties voor de internationale deelnemers en de anderhalve meter afstand voor de orkestmusici van de philharmonie zuidnederland spelen een grote rol in de beslissing het concours te verplaatsen”, aldus Ivan van Kalmthout, directeur IVC in een persverklaring.

Aan de IVC Mozart Masterclasses & More verlenen onder meer mezzosopraan Vesselina Kasarova, sopraan Roberta Alexander en bariton Thomas Oliemans hun medewerking. Zij werken met een aantal solisten aan werk van Wolfgang Amadeus Mozart. Daarnaast zullen professionals zoals Sarah Connolly (mezzosopraan en IVC-laureate), Manuel Brug (opera journalist Die Welt), Rosemary Joshua (Dutch National Opera Studio) en Joan Matabosch (Teatro Real Madrid) met de deelnemers spreken over de toekomst van hun vak.

Laureatenconcert

De masterclassweek wordt op 28 november 2020 geopend met een IVC-laureatenconcert waarin sopraan Bernadeta Astari, mezzosopraan Nina van Essen en tenor Anton Kuzenok optreden. Op 29 november spreken de tekstdichter Marc Pantus en de componist Bart Visman. Zij schreven het nieuwe IVC-prijslied Het goud van Vermeer. IVC-laureaat en winnaar Nederlandse muziekprijs tenor Peter Gijsbertsen brengt deze avond dit en ander werk ten gehore.

Op 2 december vindt een forum plaats over de toekomst zoals die er nu uitziet voor (jonge) zangers. De deelnemers aan de masterclass eindigen hun cursusweek met een concert op 3 december. Eva-Maria Westbroek en een selectie van de philharmonie zuidnederland sluiten IVC- The world keeps on singing af tijdens het slotconcert op 4 december. Omdat het Theater aan de Parade vanwege nieuwbouw niet beschikbaar zal zijn, vinden de concerten, masterclasses en het forum plaats in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Al deze activiteiten zijn toegankelijk voor publiek en zijn coronaproof. (en)

Beeldverslag op YouTube van de finale van het Internationaal Vocalisten Concours 2018. Foto boven: sopraan Marie Perbost > YouTube

Deelnemers kunnen zich aanmelden voor de IVC Mozart Masterclass via de website: www.ivc.nu

Kaartverkoop start eind augustus en loopt via de website van de Verkadefabriek: www.verkadefabriek.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Vertrekkend IVC-directeur Annett Andriessen was als kind al gefascineerd door opera
[2018]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *