Waalwijkse Sint Jan de Doper toegevoegd aan het Grootste Museum

Het Grootste Museum van Nederland is niet op één plek, maar verspreid over heel Nederland. Het bestaat uit een aantal grote en bezienswaardige gebedshuizen, kerken en synagogen, gespreid door het land. De gebouwen zijn op vaste tijden open en er is informatie voor de bezoekers, vaak ook een audiotour. Met de grote koepelkerk van Sint Jan de Doper heeft Noord-Brabant nu zijn derde locatie in dit Grootste Museum. Eerder waren al de Grote Kerk in Breda en de basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch opgenomen. Dat lijkt misschien nog mager, maar alleen Groningen telt vier locaties en Friesland, Drenthe en Zeeland doen het nog zonder.

Interieur grote koepelkerk van Sint Jan de Doper in Waalwijk.
Alle foto’s > Arjan Bronkhorst

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In 2016 publiceerde dit museum het boek Kerkinterieurs in Nederland en dat inspireerde het museum om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken. Het idee sloeg aan en successievelijk gaan meer gebedshuizen meedoen. De gebouwen blinken uit door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Volgens het Catharijneconvent gaat het om religieus actieve kerken en synagogen die een ‘Michelinster’ verdienen en die in elk geval een omweg waard zijn. (lt)

www.grootstemuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *