Jan-Willem Rozenboom deelt zijn passie voor Bach in een online college

Net als vele anderen zat pianist en componist Jan-Willem Rozenboom vanwege het coronavirus thuis. Maar hij maakte van de nood een deugd en benutte de tijd om de buitenwereld te laten delen in zijn passie: de muziek van Johan Sebastian Bach. Onder het motto Elke dag een beetje Bach plaatste hij korte video’s op Facebook en Instragram waarin hij fragmenten uit het leven en werk van deze grote componist belicht.

Als snel trok hij een vaste schare fans, niet in de laatste plaats dankzij zijn enthousiasme, zijn deskundigheid en zijn vermogen om ingewikkelde dingen ook voor leken begrijpelijk te maken. Rozenboom, die ook pianist is in de band van Guus Meeuwis, doet denken aan Paul Witteman die met zijn tv-programma op de late zondagmiddag het grote publiek deelgenoot maakt van zijn liefde voor klassieke muziek.

Volgers

De afleveringen op Facebook en Instagram groeiden uit tot een waar project met dagelijks meer dan duizend volgers. Het materiaal van al die afleveringen heeft Rozenboom nu verwerkt in een Online Bach College van ongeveer vijftig minuten. Dit college is bij hem thuis opgenomen door een professionele filmmakers en met Rozenboom gezeten achter een Steinway concertvleugel.

Rozenboom heeft geprobeerd om het verhaal van Bach zo laagdrempelig mogelijk uit de doeken te doen, maar soms ontkomt hij er niet aan om in de diepte te gaan, vertelde hij eerder in De Nieuws BV op Radio 1. Dat Rozenboom is beïnvloed door zijn grote held Bach is onder meer terug te horen in het nummer Brabant van Guus Meeuwis. “Maar in vergelijking met Bach ben ik maar een bescheiden liedjesschrijver”, erkende hij tegen radio-presentator Patrick Lodiers. (en)

In augustus verschijnt het volgende deel van het Online Bach College. Het college is voor € 8,50 te bekijken op videosite Vimeo. Meer informatie op www.jwrozenboom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *