Den Bosch krijgt een coronaproof theater met duizend stoelen

Directies van theaters en concertzalen zijn allemaal naarstig op zoek naar hoe ze de coronacrisis kunnen overleven. Het handhaven van de anderhalvemeter afstand is een groot struikelblok. In ‘s-Hertogenbosch hebben ze een oplossing gevonden in de Brabanthallen. Er is zelfs plek voor zo’n duizend mensen.

door Emmanuel Naaijkens

Op 1 september gaan in ‘s-Hertogenbosch de deuren open van een groot theater dat voldoet aan de anderhalvemeter-norm, onder de naam Cultuurstad Theaters. Per voorstelling kunnen er maximaal duizend bezoekers in de zaal. Voorwaarde voor dat laatste is wel dat overheid de coronaregels voor theaters aanpast. Op dit moment is de norm dertig bezoekers, maar naar verwachting wordt vanaf 1 juli die grens losgelaten.

Het plan voor een groot, coronaproof theater is een gezamenlijk initiatief van Mainstage Brabanthallen en Theater aan de Parade. Met steun van de gemeente ’s-Hertogenbosch, dat zichzelf afficheert als ‘college van de Cultuurstad van het Zuiden’.
In het najaar zal een keur aan artiesten te zien en te horen zijn in de nieuwe Mainstage entertainmenthal. Het programma bestaat uit bestaande voorstellingen, maar ook producties die speciaal voor deze zaal ontwikkeld zijn. 

Cabaretier Najib Amhali tijdens de presentatie van Cultuurstad Theaters. Foto > Jasper Loeffen

Een kleine greep uit het programma: Najib Amhali, Guido Weijers, Patrick Laureij, Daniël Arends, Henry van Loon & Ronald Goedemondt, Karin Bruers, Pieter Derks, Veldhuis & Kemper, De Verleiders, Herman van Veen, Shirma Rouse, Gerard van Maasakkers, Juf Roos, De Waanzinnige Boomhut, De Koninklijke Harmonie, Funniest Festival Ever, Eric Vloeimans, Isabelle van Keulen, Floris Kortie, Pierre Bokma, Peter Blok, en November Music.

RIVM

De theateropstelling voldoet aan alle RIVM richtlijnen en theaterbranche protocollen. Niet alleen de theaterzaal zelf, maar ook alle andere ruimten voor en achter de schermen zijn volledig ingericht om op anderhalvemeter afstand te kunnen houden tot elkaar. Zo wordt niet alleen aan de bezoekers gedacht, maar ook aan de artiesten en alle medewerkers voor en achter de schermen.

Indruk van de zaalopstelling in de entertainmenthal Mainstage. Foto > Jasper Loeffen

Jeroen Dona, directeur Brabanthallen, zegt in een persverklaring: “We hebben een zee aan ruimte in de Brabanthallen en onze entertainmenthal Mainstage beschikt over een volledig flexibele zaalopstelling. Hierdoor hebben we niet vanuit een vast kader hoeven denken, maar konden we van nul af aan een goed 1,5 meter theater bouwen. Waardoor we niet alleen een veilige setting hebben kunnen creëren, maar ook een sfeervolle zaal, waarin het publiek weer genieten kan van de magie van het theater”. 

Directeur van Theater aan de Parade, Alex Kühne: “Door de unieke samenwerking tussen de culturele instellingen uit het Zuiden, kunnen bezoekers op veilige wijze weer live genieten van het beste dat cultuur in Nederland te bieden heeft. En krijgt de culturele sector weer de mogelijkheid om na maanden van stilstaan weer aan de slag te kunnen gaan.”

Lees ook op Brabant Cultureel
Noodkreet cabaretier Guido Weijers
Eindhovense wiskundigen schieten theaters te hulp

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *