Beeldend kunstenaars bewandelen nieuwe wegen in quarantainetijd

Ook tijdens de lockdown bleven kunstenaars actief. Ze maakten kunstwerken voor komende exposities of besteedden de vrijgekomen tijd aan het experimenteren met nieuwe technieken of materialen. Bij een enkele kunstenaar leidde de quarantaine tot het maken van totaal nieuw werk. Helemaal bijzonder is het wanneer dit leidde tot een serie. De series van Noortje Haegens en Hanneke Wetzer werden op sociale media in korte tijd populair.

door Irma van Bommel

Noortje Haegens woont in Breda. Sinds het begin van de lockdown fotografeert zij elke avond voor zonsondergang het uitzicht vanuit het trappenhuis van het flatgebouw waarin zij woont. Op 1 juni 2020 wilde ze daarmee stoppen, maar de mooie luchten blijven komen. Dus gaat ze nog even door met de serie.

Noortje Haegens fotografeert elke avond voor zonsondergang het uitzicht vanuit hetzelfde raam.
Foto’s > Noortje Haegens

Quarantaine view

“Ik begon op de eerste dag van de quarantaine het uitzicht uit mijn raam te fotograferen. Normaal gesproken is het uitgangspunt van mijn werk de wandeling. De functie daarvan, de vertraging van de waarneming, waarbij ik terugga naar de kracht van de stilte, is waar het dan om gaat. Haar werk Quarantine view is voortgekomen uit stilstand. Een totaal nieuwe manier van werken.”

Quarantine view. Foto’s > Noortje Haegens

“Wat begon als een eerste beeld is uitgegroeid tot een prachtige verzameling van de heldere lucht die elke dag te zien is. De heldere lucht die niet eerder op deze manier was vast te leggen. Of het ligt aan het gebrek aan uitlaatgassen, aan de vermindering van uitstoot van de fabrieken, het nagenoeg ontbreken van vliegtuigen, feit is dat de lucht helderder en lichter lijkt dan we gewend zijn. Een schoonheid die troost biedt. Het raam staat ook als metafoor voor de tijd waar we ons nu in begeven, het isolement van deze tijd.”

instagram Noortje Haegens

Into the great wideopen.nl

Automatisch

Hanneke Wetzer (Eindhoven) is beeldend en performance kunstenaar in Eindhoven. Als je haar mailt ontvang je het volgende automatische antwoord:

Hi there! Thanks for your message.
Due to Covid-19 I’m currently LIVING ALONE (TOGETHER) in self-isolation with my bff Nadiah.
My photo studio is closed until uncle Rutte says it’s safe to shake hands again. Mails won’t be read and answered as quickly as before the Corona craze.
Stay sane, stay safe and I hope we can hug soon.

Love,
Hanneke Wetzer

In quarantainetijd maakte zij een bijzondere serie over alledaagse scènes thuis met haar nieuwe huisgenote, haar ‘best friend forever’ (bff).

Uit een serie van Hanneke Wetzer over haar ‘best friend forever’.
Foto’s > Hanneke Wetzer

LIVING ALONE (TOGETHER)

“Er komt een lockdown aan en je bent alleenstaand. Je hebt niemand om gedurende al die eenzame maanden mee te kunnen knuffelen. Wat doe je dan? Dan zoek je een partner in crime om allebei mentaal gezond te kunnen blijven. Omdat vluchten al gecanceld waren heb ik mijn bff Nadiah noodgedwongen met de post over laten komen. Nu ze hier is hebben we veel steun aan elkaar en delen we alle kleine geluksmomentjes.”

behance.net

www.hannekewetzer.nl

Zie ook in Brabant Cultureel: Kunstenaars & coronavirus #1 – #6

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *