Brabantse theaterdirecteuren in de bres voor ‘onmisbaar’ Scapino Ballet

Meer dan zestig theaterdirecteuren, onder wie elf in Noord-Brabant, hebben een oproep gedaan aan de Haagse politiek om het Scapino Ballet de komende vier jaar toch rijkssubsidie te geven. Zij wijzen erop dat voorstellingen van het dansgezelschap een belangrijke pijler zijn van het dansprogramma in hun theater. Bovendien trekt Scapino altijd (vrijwel) uitverkochte zalen.

door Emmanuel Naaijkens

Directeur Rob van Steen van Theaters Tilburg is de initiatiefnemer van de actie en hij noemt het, daarin bijgevallen door collega’s in het hele land, een ‘kapitale fout’ om Scapino Ballet te schrappen uit de BIS, de basisinfrastructuur. In de BIS worden, verdeeld over alle disciplines, de culturele instellingen opgenomen die voor de overheid zo belangrijk zijn dat zij in aanmerking komen voor subsidie van het rijk. Elke vier jaar wordt vastgesteld wie er in het BIS komt. Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur, D66) beslist daarover op basis van een advies van de Raad voor Cultuur. Deze raad heeft onlangs een negatief advies gegeven over de aanvraag om de subsidie voor Scapino vier jaar te verlengen. Doorgaans volgt de minister de adviezen van de Raad voor Cultuur.

Een staande ovatie voor een dansvoorstelling van het Scapino Ballet in Theaters Tilburg. Foto > Jostijn Ligtvoet

Directeur Van Steen zegt dat dit negatieve advies over Scapino “als een donderslag bij heldere hemel kwam. Niemand heeft het zien aankomen”. In het advies zijn volgens Van Steen ook nauwelijks negatieve kwalificaties te vinden. “Het gezelschap zou artistiek te weinig vernieuwend zijn, maar als je alleen al ziet wat ze met crossovers doen, zoals een voorstelling met popgroep The Nits, dan kun je dat naar mijn mening niet volhouden.”

Publieksbereik

Het Scapino Ballet heeft een groot publieksbereik, tot wel tachtigduizend bezoekers per jaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden. “Bij ons zijn voorstellingen van Scapino altijd uitverkocht, zij voorzien in een behoefte bij het traditionele schouwburgpubliek. Maar dat argument wordt nu tegen Scapino gebruikt, omdat het bereiken van een groot publiek ten koste zou gaan van de artistieke kwaliteit. Het zou allemaal te commercieel zijn. Maar ze slagen er juist in daar een goed evenwicht in te vinden.”

Scene uit dansvoorstelling TING! Beeld > YouTube

Als het Rotterdamse dansgezelschap wegvalt, betekent dat volgens Van Steen en zijn collega’s een verdere verschraling van het dansaanbod in het middenveld. Hij doelt daarmee op gezelschappen die ook dansvoorstellingen kunnen geven op de podia van middelgrote theaters (vanaf 400 stoelen). Daarom ook hebben de directeuren van De Maagd (Bergen op Zoom), Chassé (Breda), De Kring (Roosendaal), Theater aan de Parade (Den Bosch), Schouwburg Cuijk, Parktheater (Eindhoven), Speelhuis (Helmond), De Bussel (Oosterhout), De Lievekamp (Oss), De Blauwe Kei (Uden) en De Leest (Waalwijk) de oproep ondertekend.

Concurrent

In het cultuurbeleid van de minister kunnen in de sector dans van het BIS maar vier gezelschappen in aanmerking komen voor rijkssubsidie. Er lagen vijf aanvragen: Introdans, Nederlands Danstheater, Nationale Opera & Ballet, Scapino en nieuwkomer Club Guy & Roni uit Groningen. En die laatste was een directe concurrent van Scapino, omdat ze tot dezelfde categorie wordt gerekend. De Groningers kregen een positief advies, onder meer omdat zij ‘frisse, energieke, rebelse en eclectische voorstellingen [maken] met gebruikmaking van vele disciplines’ en zich richten op een jong publiek dat bijvoorbeeld is geïnteresseerd in urban dance.

Van Steen en zijn collega’s willen overigens niets afdoen aan de waarde van Club Guy & Roni. “Ze treden bij ons ook op, we vinden het belangrijk om ze te programmeren. Maar volle zalen trekken we daar niet mee.”

Maar is er nog een kans dat de minister op andere gedachten wordt gebracht? Want als Scapino mag blijven, dan zou Club Guy & Roni alsnog af moeten vallen. Volgens Van Steen is er, als de politieke wil er is, een oplossing mogelijk. En nee, dat is niet om het beschikbare budget voor dans dan maar over vijf in plaats vier groepen te verdelen. “Vier jaar geleden waren het het Metropole Orkest en Orkater die buiten de boot vielen. Onder publieke druk zijn die toen gered door ze tijdelijk subsidie te geven. Wij hopen dat zo’n regeling ook voor het Scapino Ballet kan worden gevonden.”

Foto boven: Hans Gerritsen

Trailer van TING!, een voorstelling van Scapino Ballet met popgroep The Nits.

www.scapinoballet.nl

Lees ook op Brabant Cultureel Nieuwe strategie werkt:
Meer rijkssubsidie voor cultuur in Brabant

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *