Museum De Pont hangt vlaggen uit voor de kunst

Museum De Pont in Tilburg haakt aan bij het internationaal vlaggenproject FourFlags, dat bedoeld is om kunst in het algemeen en kunstenaars in het bijzonder in tijden van corona een hart onder de riem te steken. De hele zomer hangt het museum aan de gevel afwisselend vlaggen die zijn gemaakt door een kunstenaar uit binnen- of buitenland. ‘Als saluut aan de kunst, kunstenaars en artistieke verbeelding ten tijde van de pandemie’, aldus het museum.

Het idee voor het project is afkomstig van de Amsterdamse kunstliefhebbers Nick Terra en Julia Mullié. Door de coronacrisis zijn musea en galerieën nog tot 1 juni 2020 niet toegankelijk voor het publiek, en met speciale vlagen aan de gevel willen zij laten zien dat de kunst doorgaat. Met de verkoop van de vlaggen hebben de betrokken kunstenaars bovendien weer wat inkomsten. Want net als in andere sectoren zijn in de wereld van kunst en cultuur plannen in de ijskast beland, wat zorgt voor veel onzekerheid.

Vlag ontworpen door Daniel de Paula wappert deze week aan de gevel van Museum De Pont. Foto > Joep Eijkens

Museum De Pont heeft van een anonieme kunstliefhebber vijf vlagen uit de serie cadeau gekregen. En er zitten nog wat vlaggen in de pijplijn, zegt woordvoerder Hedwig Zeedijk. Deze week hangt de creatie van Daniel de Paula (Boston, VS, 1987) aan de gevel. Deze kunstenaar woont en werkt afwisselend in São Paulo en Amsterdam. ‘No leviathan can save us 2020’ luidt de tekst op vlag. Dat is en parafrase op een uitspraak van de Duitse publicist Robdert Kurz, die in zijn geschriften het kapitalisme scherp bekritiseert. Met het ontwerp wil De Paula er op wijzen dat de pandemie ook een moment kan zijn om ons als mensheid te bezinnen op onze individualistische levensstijl, de obsessie met consumptie en het gebrek aan empathie en solidariteit. Andere vlaggen zijn van de hand van Ola Vasiljeva (Letland), Jennifer Tee (Nederland), en Willem de Rooij (Nederland). (en)

Meer bij Museum De Pont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *