Protest in stijl voor het provinciehuis

Een grote berg theatermeubilair was vanmorgen de opvallende blikvanger voor het provinciehuis in Den Bosch. Vanwege de coronamaatregelen was een grote demonstratie uitgesloten, maar het spontane kunstwerk maakte dat meer dan goed. Het was een protest in stijl tegen de aangekondigde bezuinigingen op de culturele sector. 

De demonstratieve blokkade is een gezamenlijk initiatief van Jetse Batelaan (Theater Artemis), Piet Menu (Het Zuidelijk Toneel), de productieafdelingen van beide theatergezelschappen, Theater aan de Parade, diverse zzp’ers en Stephan Grilis.

Protest voor het provinciehuis tegen bezuiniging op cultuur. Foto > livestream Facebook

Twee acteurs op stelten voerden rond de berg een act op. Theaterbezoekers die tevergeefs op zoek waren naar hun theaterstoel. 
Het protest was live te volgen via livestream op de Facebookpagina van het STRP festival. Ruim zeshonderd keken mee en gaven in de kantlijn commentaar. Zoals kunstenaar en oud-politica Tine van de Weyer, die in de berg stoelen een boekverbranding uit de middeleeuwen zag. Heleen Volman, coördinator van DansBrabant, schreef ‘hou vol!’.

Vandaag vergaderen Provinciale Staten over het bestuursakkoord, waarin de korting op de uitgaven voor kunst en cultuur is opgenomen. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant vindt dat cultuurbeleid geen kerntaak meer is van de provincie. Cultuur wordt onderdeel van de portefeuille Vrije Tijd, waar Wil van Pinxteren (Lokaal Brabant) als gedeputeerde verantwoordelijk voor wordt. (en)

Reacties (1)

  1. Coby Kremers schreef:

    Graag zou ik van het nieuwe provinciebestuur Brabant willen vernemen wat er met ‘vrije tijd’ bedoeld wordt. Neus peuteren? In joggingpak op de bank hangen? Navelstaren? En hebben wij daar een gedeputeerde voor nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *