Boekpresentatie ‘Klokken voor Amerika’ online vanuit museum Klok en Peel

In 1953 schonk Nederland aan de Verenigde Staten een carillon als dank voor de hulp bij de bevrijding en de steun bij de wederopbouw. Op donderdag 30 april 2020 wordt het boek Klokken voor Amerika gepresenteerd in het Museum Klok en Peel in Asten. Vanwege de coronacrisis gebeurt dat online.

Het boek is geschreven door prof.dr. Diederik Oostdijk, hoogleraar aan de VU in Amsterdam. Hij gaat onder meer in op de ontstaansgeschiedenis van dit carillon, die nogal wat voeten in aarde had. Alles wat maar fout kon gaan, ging ook fout. Zo was architect Gerrit Rietveld in beeld om de klokkentoren te ontwerpen, maar dat ging niet door omdat hij verdacht werd van communistische sympathieën. Het klokkenspel, The Netherlands Carillon, staat bij de (militaire) begraafplaats in Arlington, in de buurt van Washington DC.

Het carillon was aan een flinke opknapbeurt toe en wordt momenteel gerestaureerd en herstemd in de klokkengieterij van Koninklijke Eijsbouts in Asten. Bovendien worden er drie nieuwe klokken aan toegevoegd, genoemd naar drie legendarische Amerikanen die zich hebben ingezet voor de vrijheid: George C. Marshall, Eleanor Roosevelt en Martin Luther King.

Koningin Juliana schudt de Amerikaanse president Truman de hand bij de overhandiging van The Dutch Carillon, 4 april 1952. Foto > Abbie Rowe / US National Archives and Records Administration

The Netherlands Carillon was indertijd bedoeld als een symbool van internationale solidariteit. Net als de klokken in een carillon, moeten in de wereld grote en kleine landen samenwerken om een harmonieus geluid voort te brengen. Juist tijdens de huidige internationale coronacrisis is dit streven naar harmonie een inspirerend verhaal dat iedereen in Nederland en Amerika moet horen, aldus het museum.

Het Museum Klok en Peel is nauw betrokken bij het project van restauratie en uitbreiding. In de zomer is er ook een expositie gewijd aan Klokken voor Amerika. Tijdens de boekpresentatie zal dr. Luc Rombouts, curator van Klok en Peel, alvast een inkijkje geven in de expositie. Wanneer de expositie open gaat is nog niet bekend. Dat hangt af van een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen. (en)

De boekpresentatie op donderdag 30 april is vanaf 15.00 uur te volgen via een twintig minuten durende livestream vanuit Museum Klok & Peel. Het is nu nog niet bekend waar de livestream te volgen is. Vanaf 28 april is informatie daarover te vinden op de website van het museum www.museumklokenpeel.nl. In de webshop staat informatie over het boek ´Klokken voor Amerika´.

De Nederlandse ambassade in Washington presenteerde ter gelegenheid van de ‘Dutch-American Friendship Day’ een bijzondere video. Die is te bekijken is op de website van het museum: www.museumklokenpeel.nl/klokkenvooramerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *