Schrijven en haken in plaats van theater tijdens dodenherdenking op 4 mei

Op 4 mei 2020 zouden gelijktijdig door heel Nederland meer dan veertig voorstellingen worden gespeeld op basis van gesprekken tussen jongeren en ouderen over de Tweede Wereldoorlog. Dat project heet Theater Na de Dam en zou voor de elfde keer plaatsvinden. Door de coronacrisis kan dit nu niet. Om er toch nog iets waardevols van te maken, hebben Het Zuidelijk Toneel en theatermaker Rozemarijn Romeijn samen een project bedacht met de titel Noem mij.

Nu er geen fysieke voorstelling komt, gaan zeventien jongeren samen vijfenzeventig zakdoeken haken en verhalen schrijven in het kader van vijfenzeventig jaar vrijheid. Via telefoon, online contact en brieven gaan zij in gesprek met ouderen en verdiepen ze zich in de geschiedenis van Tilburg in oorlogstijd. Deze verhalen worden in de vorm van een persoonlijke brief en samen met de gehaakte zakdoeken opgestuurd naar de ouderen en andere stadsgenoten. Daarnaast worden via Instagram @noemmij elke dag tot aan 4 mei ook verhalen over de oorlog en vrijheid gedeeld.

Romeijn: “Nu door Corona alles zo digitaal is wilde ik juist ook analoog iets doen, echte brieven schrijven en zakdoeken haken. Ze spannen zich ontzettend in om te leren haken en zo een tastbaar stukje troost te kunnen geven.” Iedereen die wil, kan aanhaken en zo ook onderdeel zijn van Noem mij. (av)

De deelnemers aan ‘Noem mij’ van Het Zuidelijk Toneel, in het kader van de herdenking van 4 mei. Beeld > HZT

Alle informatie over het project en de mogelijkheid om mee te doen:

https://hzt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *