Het komt allemaal goed, zo niet, dan toch

De Bredase culturele organisaties Blind Walls Gallery en Graphic Matters willen in deze barre tijden een positieve boodschap verspreiden en de Bredanaars een hart onder de riem steken. Met ludieke posters en actuele muurschilderingen veranderen ze de openbare ruimte van Breda op een speelse manier in een boodschap van algemeen nut.

door Corien Ligtenberg

Work in! Call your grandma! Put outside on pause! You’ll never nurse alone! Sinds enkele dagen roepen ludieke teksten op kleurrijke, grafische posters vanaf menig straathoek de Bredanaars toe. De posters, die bedoeld zijn om de inwoners een hart onder de riem te steken, maken deel uit van het project Stay Sane, Stay Safe dat op poten is gezet door ontwerpstudio Lennarts & De Bruijn en tekstbureau overdeschreef uit Den Haag. Een oproep aan ontwerpers wereldwijd om posters te ontwerpen, leverde zo’n negenhonderd ontwerpen op uit tweeënzeventig landen. De posters zijn gratis te downloaden voor iedereen die zijn medemens en zorgverleners wil steunen, bijvoorbeeld door een poster voor het raam te hangen.

Affiche van Blind Walls Gallery aan de Weerijssingel in Breda. Foto > Piet den Blanken

Graphic Matters – onder meer bekend van haar tweejaarlijkse projecten met posters in de straten van Breda – haakte aan bij het project. Ze selecteerde samen met de initiatiefnemers twaalf posters die de coronacrisis treffend verbeelden en liet die in veelvoud (in totaal 275 exemplaren) in de openbare ruimte van Breda ophangen. Deelnemende ontwerpers zijn Humo Estudio, Perry Rowe, Cachete Jack, Steve Gavan, Sebastian Pren, Studio Noord Oost, Thomas & Jurgen, Olivier van Zummeren, Pony Design Club, Stas Tuchinsky en Lennarts & De Bruijn.

Affiches in de Boeimeerlaan. Foto > Piet den Blanken

Dennis Elbers, directeur Graphic Matters en oprichter Blind Walls Gallery: “De wereld snakt naar vindingrijke en creatieve uitingen. Wij dragen ons steentje bij en bedelven Breda onder deze positieve posters. Met dit project veranderen we de hele stad in een gigantische boodschap voor het algemene nut.”

De nieuwe muurschildering van Blind Walls Gallery op het voormalige winkelcentrum De Lunet is bedoeld om voorbijgangers op te beuren. Foto > Piet den Blanken

Blind Walls

Ook de nieuwe muurschildering in opdracht van Blind Walls Gallery op het voormalig winkelcentrum De Lunet in de Lunetstraat is bedoeld om voorbijgangers op te beuren. De muurschildering is een ontwerp van Tom Onrust en Wouter van der Giessen, studenten aan AKV|St. Joost. Op een reeks handzeeppompjes – als icoon van de coronacrisis – is de positieve boodschap te lezen: ‘Het komt allemaal goed, zo niet, dan toch.’ Dat was het motto in het gezin waarin Van der Giessen opgroeide. Het idee erachter is dat je sterker wordt door te leren van momenten waarop dingen anders gaan dan gepland.

Affiches in de Molenstraat in het centrum van Breda. Foto > Piet den Blanken

Blind Walls Gallery, ‘het museum op straat’, begon in 2014 en heeft zich inmiddels door heel de stad uitgebreid tot een openbare galerie van zo’n honderd muurschilderingen die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Normaal gesproken maakt Blind Walls Gallery muurschilderingen geïnspireerd op historische gebeurtenissen. Maar omdat nu iedereen onderdeel is van zo’n gebeurtenis, besloot de organisatie niet op de afloop van de coronacrisis te wachten, maar meteen een schildering te maken. Elbers: “Uiteindelijk willen we tot eind april drie tot vier muurschilderingen maken, zodat de stad er straks een stukje mooier uitziet als we weer op pad mogen.”

https://graphicmatters.nl/staysane/

http://stay-sane-stay-safe.com/

https://blindwalls.gallery/

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *