Frank Lammers kijkt door de ogen van Karl Marx naar diens erfenis

Waar denk je aan bij de naam Karl Marx? Grondlegger van het communisme, klopt. Beelden van zo’n bebaard mannenhoofd ergens in Oost-Europa, klopt ook. Maar om aan hem nou een toneelvoorstelling te wijden? Toch doet Het Zuidelijk Toneel dat opnieuw, na de eerste succesvolle tournee in 2017/2018, toen het tweehonderd jaar geleden was dat Marx werd geboren.

Frank Lammers als Karl Marx in een productie van Het Zuidelijk Toneel. Foto’s > Phile Deprez

De voorstelling past in de reeks filosofen van regisseur Stefaan Van Brabandt. Hij maakte eerder Socrates en recenter Spinoza. In de voorstelling kijkt Frank Lammers als Marx, als een levende dode, terug op zijn erfenis, met de ogen van nu. Op zijn begrafenis waren maar zeven mensen aanwezig. Geen van zijn publicaties kreeg tijdens zijn leven veel erkenning. Zijn leven werd geteisterd door ziekte, stervende kinderen, armoede en conflicten. Na zijn dood werd Marx zowel aanbeden als vervloekt, want zijn goede intenties plaveiden ook de weg naar de hel. Miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’, het communisme.

In deze theatermonoloog kijkt Marx terug op zijn leven en werken en houdt hij een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid. Volgens regisseur Stefaan Van Brabandt zijn de ideeën van Marx actueler dan ooit. (av)

Deze voorstelling is te zien 7 maart 2020 in Tilburg, 13 maart In Bergeijk, 26 maart in Oosterhout en 28 april in Helmond.

hzt.nl/speelt/marx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *