Geannuleerd: Symposium over de toekomst van theaters in Brabant

Vanwege de coronacrisis heeft Brabant Cultureel besloten het symposium over de toekomst van de theaters in Brabant te annuleren. Het symposium wordt op een andere, nader te bepalen datum gehouden.

Vrijwel elke gemeente in Brabant heeft een of soms zelfs meerdere theaters. Fijn voor de inwoners, zo’n groot aanbod. Maar wat is de toekomst van die theaters? Op woensdag 8 april is er in cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek een klein symposium dat deze vraag aan de orde stelt. Een van de sprekers is dr. Cees Langeveld, oud-directeur van het Chassétheater in Breda en lid van de Raad voor Cultuur.

door Emmanuel Naaijkens

Het initiatief van dit mini-symposium gaat uit van Brabant Cultureel, dat afgelopen najaar op haar website de schijnwerper zette op twaalf kleine en middelgrote theaters in Noord-Brabant. De redactie wil met deze serie in beeld brengen wat er afgelopen decennia buiten de grote steden in Brabant aan theatervoorzieningen is gecreëerd. Voor onderzoekers is dat een blinde vlek.*

Schouwburg Cuijck, centrale trap naar balkon. Foto > Gemma Kessels

De variatie is groot, zo blijkt uit de rondgang langs een aantal instellingen. Er zijn kleine theaters die draaien op enthousiaste vrijwilligers, maar er zijn ook theaters die kunnen concurreren met hun collega’s in de grote steden. 
De financiële bestaanszekerheid is niet altijd gegarandeerd. Sommige gemeenten financieren hun theater(s) ruimhartig, zoals De Blauwe Kei in Veghel. Maar er zijn gemeenten die de subsidiekraan dichtdraaien (de Speeldoos in Vught), extra subsidie moesten geven voor een doorstart (De Enck in Oirschot) of waar het voortbestaan ter discussie is gesteld (theater De Schattelijn in Geertruidenberg).  

Theater de Maagd, Bergen op Zoom, kerkpilaren in de grote zaal. Foto > Gemma Kessels

Langeveld promoveerde in 2006 op een onderzoek naar de vele (economische) factoren die van invloed zijn op een theater. Op het symposium komt hij met een geactualiseerde en op Brabant toegespitste visie op dit onderwerp, het beleid van de overheid en de rol van het theater in de veranderende samenleving.

Theater De Schuur, Zevenbergen, technische ruimte onder de dakbalken. Foto > Gemma Kessels

Tijdens het symposium is er ook een paneldiscussie waar onder meer de directeuren Sanna Weustink (cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle) en Hilda Vliegenthart (De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur) aan deel zullen nemen. De presentatie is in handen van Peter Dictus, cultuurproducent en theatermaker bij Bureau Pees. 

Datum: Woensdag 8 april
Tijd: 14.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Locatie: Cultureel centrum Elckerlyc Hilvarenbeek

Toegang: gratis
Contact en aanmelden: info@brabantcultureel.nl

Lees hier de complete theaterserie

*) In 2018 verscheen het rapport ‘De staat van de culturele sector in Noord-Brabant’. Dat gaat overwegend over de culturele voorzieningen in de grote steden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *