Theaterfestival De Parade slaat tien dagen de tenten op in Eindhoven

Goed nieuws voor Eindhoven: het theaterfestival De Parade blijft niet langer beperkt tot de vier grote steden, maar komt dit jaar ook naar de vijfde stad: Eindhoven. Noord-Brabantse liefhebbers moeten wel gaan waken voor spraakverwarring. Het jaarlijkse theaterfestival in ’s-Hertogenbosch blijft gewoon op de Parade in die stad staan, maar heet Boulevard. Dus twee verschillende festivals, elk met een eigen profiel.

Beeld van festival De Parade in Den Haag. Foto > Sofie Simao

Om maar te beginnen met de verschillen: De Parade is een reizend festival, Boulevard in Den Bosch niet. Dat betekent dat ze alle twee wel een festivalterrein kennen, maar dat voor voorstellingen in de provinciehoofdstad ook allerlei zalen verspreid in de stad worden gebruikt. De Parade blijft beperkt tot een met hekken omgeven terrein. Wie daar korter dan een uurtje wil zijn, kan er gratis in, maar voor een langer verblijf moet € 8,50 worden betaald. Het Bossche festivalterrein naast de Sint-Jan blijft de gehele dag gratis toegankelijk, maar voor voorstellingen op andere locaties gelden dan weer wel entreeprijzen. Op De Parade in Eindhoven zullen voorstellingen niet langer duren dan een half uur, Boulevard in Den Bosch biedt ook langere. Belangrijk is dat beide festivals elkaar ook op de kalender niet in de wielen rijden. De Parade in Eindhoven duurt van eind mei tot begin juni. Boulevard in ’s-Hertogenbosch valt in augustus.

Verschillen

Doordat de festivals verschillen van profiel, hoeven bezoekers evenmin bang te zijn dat ze in Eindhoven en Den Bosch hetzelfde aanbod vinden qua artiesten of groepen. Enige overlap valt niet uit te sluiten, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor degenen die in juni naar Oerol op Terschelling gaan. De Parade slaat haar tenten op op het terrein naast het Parktheater in Eindhoven. Daar zullen tien dagen lang tientallen voorstellingen te zien zijn, deels speciaal voor het festival gemaakt, theater, dans en muziek. De organisatie gaat niet alleen met het Parktheater samenwerken, maar ook met Het Zuidelijk Toneel. Jonge makers uit Eindhoven en omgeving krijgen een kans in Café IK, een eigen tent van het Parktheater.

Sfeerbeeld van festival De Parade in Amsterdam. Foto > Sofie Simao

Slecht nieuws is er overigens voor Rotterdam, dat traditiegetrouw De Parade over de vloer krijgt. Het Museumpark waar het festival daar jaarlijks te gast is, wordt intensief verbouwd. De Parade en het gemeentebestuur van de havenstad hebben geen geschikt alternatief kunnen vinden en dus wordt Rotterdam dit jaar overgeslagen.

Niet om de spraakverwarring in Brabant nog groter te maken, maar beide festivals hebben wel dezelfde stamvader, namelijk de bij ouderen nog bekende Boulevard of Broken Dreams uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dat spraakmakende festival is indertijd failliet gegaan, maar heeft dus wel twee vitale nakomelingen. (av)

https://deparade.nl

www.festivalboulevard.nl

Toegang terrein is het eerste uur (van 14.00 uur tot 15.00 uur) gratis op de Parade, daarna is de entree € 8,50. Leden van WeWarePublic krijgen gratis entree en korting krijg je o.a. met een CJP pas.

Kalender:
De Parade Eindhoven 29 mei – 7 juni
De Parade Den Haag 10 – 19 juli
De Parade Utrecht 24 juli – 9 augustus
De Parade Amsterdam 14 – 30 augustus
Boulevard Den Bosch 6 – 16 augustus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *